CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2006. oktĂłber 11., szerda 10:23


A magyar kormány az Európai Bírósághoz fordul

Ha nem változtatják meg a kukorica intervenciós szabályokat

A magyar kormány az Európai Bírósághoz fordul,

ha nem változtatják meg a kukorica intervenciós szabályokat

 

Magyarország számára súlyosan hátrányosnak, diszkriminatívnak és elfogadhatatlannak nevezi Gyurcsány Ferenc miniszterelnök José Manuel Barrosohoz, az Európai Bizottság elnökéhez írt levelében a Gabona Irányító Bizottság szeptember 28-i ülésén született döntést, amely módosítja a kukorica intervenciós minőségi követelményeit.

 

Az október 10-én elküldött levelében a kormányfő emlékeztet: a jogszabály-módosítás ellen Magyarország és az érintett szakmai szervezetek valamennyi fórumon több alkalommal is tiltakoztak.

 

„Több évre visszamenő adataink, széles körű szakértői vélemények és a nemzetközi szakirodalom egyértelműen bizonyítják, hogy az elfogadott javaslat néhány eleme semmilyen összefüggésben nincs a változtatások eredeti céljával, a kukorica hosszú távú tárolásával. Sajnálatos módon a bizottság nem végzett semmilyen hatásvizsgálatot, a javaslatot megalapozó dokumentumok egysíkúak, hiányosak. Ezért kiszámíthatatlan a döntés hatása az EU kukorica belpiacára” – áll a levélben.

 

A magyar miniszterelnök rámutat, hogy a bizottság által javasolt módosítások kizárnák a közép-európai régióban termett kukorica igen jelentős részét az intervencióból.

 

A levél szerint elfogadhatatlan a módosítások időzítése, mert az érintett termelők nem készülhettek fel a változásokra, ráadásul a közösségi piacszabályozás rendszerének érdemi megváltoztatása túlmutat a bizottság hatáskörén. „Magyarország számára az Európai Unió a piaci stabilitást és a kiszámítható szabályozást jelentette. A csatlakozás során ez a szempont meghatározó jelentőségű volt.

 

A bizottság döntése ezen szempontokat kérdőjelezi meg” – írja Gyurcsány Ferenc, azt kérve José Manuel Barroso-tól, hogy a bizottság saját hatáskörében eljárva függessze fel a rendelet kihirdetését, illetve amennyiben azt időközben kihirdetik, kezdeményezze annak visszavonását.

 

Amennyiben a bizottság nem veti be a rendelkezésére álló eszközeit, Magyarország az Európai Közösségek Bíróságához fordul – zárul a miniszterelnök levele.
(Kormányszóvivói közlemény)