CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. október 13., péntek 13:09


Megtartotta alakuló ülését Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése

Megtartotta alakuló ülését Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése

Október 12-én megtartotta alakuló ülését Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése.

Az alakuló ülés napirendi pontjainak megfelelően elhangzott Dr. Ocsák József, a Helyi Választási Bizottság elnökének tájékoztatója a 2006. évi önkormányzati választás eredményéről, sor került Dr. Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester és az önkormányzati képviselők eskütétele, továbbá a megbízólevelek átadására.

Dr. Fodor Tamás polgármester ismertette programját, majd megválasztották az alpolgármestereket, és a Közgyűlés Vagyonnyilatkozatot Kezelő és Ellenőrző Bizottságát.

Dr. Fodor Tamás elmondta: Sopron város minden polgárának polgármestere szeretne lenni. Az új városvezetés előtt álló feladatok sokrétűek, ezért szakmai alapon foganatosított átszervezésekre is szükség lesz. A város 12 milliárd forintos adósságállományával kapcsolatos információkról – amint az azzal kapcsolatos munka befejeződik – tájékoztatni fogják a lakosságot, ígérte a polgármester, aki a ésszerű takarékosságot hirdetett meg a jövőre nézve.

Ugyanakkor elmondta azt is, hogy a már megkezdett beruházásokat az új városvezetés folytatja.

HProgramja ismertetésében Dr. Fodor Tamás szólt a hagyományos célokról és feladatokról, ezek között a turizmus-, idegenforgalom-fejlesztésről, a városmarketingről, és a történelmi városrész szükséges rehabilitációjáról.

Az új feladatok és fejlesztések között az új, modern ipartelepítést jelölte meg, amely munkalehetőségeket, adóbevételt generál, ezáltal növekedést biztosít a város gazdasága számára. Másrészt szintén cél az EU-s fejlesztések, források város javára történő hatékony felhasználása, illetve ezeknek a városba való vonzása.

Az alakuló ülésen felszólalt Dr. Szájer József, az Európai Parlament soproni, néppárti képviselője, aki a választott képviselők felelősségére emlékeztette a közgyűlés tagjait.

A szocialista városatyának intézte azt a kérését, hogy a fair-play szabályai járjanak el, és működjenek együtt a város érdekében a fideszes városvezetéssel.

Szájer József utalt Magyarország és Sopron súlyos gazdasági helyzetére, amelyben a központi büdzsé alig tud a településeknek forrásokat juttatni, ezért, mint hangsúlyozta: biztosítani kell, hogy a II. Nemzeti Fejlesztési Tervben Sopron és térsége, a megfelelő hangsúllyal szerepeljen. Hozzátette: az európai parlamenti képviselők is elfogadhatatlannak tartják, hogy pártmegbízottak osszák szét az EU-ból érkező forrásokat, ezért ez ellen a kormánynál is felemelik szavukat.

A megválasztott képviselőknek az első a város a szolgálata kell hogy legyen – mondta Dr. Szájer József.

Az újonnan megalakult közgyűlést köszöntöte Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora, aki az intézmény nevében együttműködését ajánlotta fel Sopron városának.

A közgyűlés Dr. Simon István főállású, Abdai Gézát és Havas Andrást társadalmi megbízatású alpolgármesterekké választotta meg.

Az alakuló ülésen jelen volt a soproni és a környékbeli közélet számos szereplője, többek között: Firtl Mátyás, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, Dr. Molnár Ágnes, Ivanics Ferenc országgyűlési képviselők, Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke, Kránitz László (MSZP) országgyűlési képviselő, Peter Nemeth, Kismarton polgármestere, a környékbeli települések polgármesterei és tisztségviselői, a városi rendőrkapitány, a kórházigazgató, a városi tulajdonú cégek vezetői, a helyi Kereskedelmi és Iparkamara, és Sopron és Vidéke Ipartestület elnökei és vezetői
Dr. Fodor Tamás az utolsó napirend után a Hűségzászlóhoz invitálta a résztvevőket, ahol a történelmi egyházak képviselői ökumenikus áhitatot tartottak, a jelenlévők pedig virágot helyeztek el az emlékmű talapzatán. Ezen az eseményen az MSZP frakciója testületileg nem vett részt.

Képriport






(cyberpress)