CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. október 13., péntek 14:54


Soproni Területfejlesztési Szabadegyetem

Soproni Területfejlesztési Szabadegyetem

Folytatódik az Regionális Fejlesztési Ügynökség és a Soproni Regionális Tudományi Műhely közös szervezésében, a Hatékony Innovatív Partnerség Program támogatásával megvalósuló Területfejlesztési Szabadegyetem fórum.

Az őszi első téma: Települési autonómia - Miként fejlődhetnek falvaink, városaink saját erőforrásaikra alapozva?

Meghívott előadók: Bozzay Balázs - BFH Kft., a Répceszemere falu projekt koordinátora, Zongor Gábor -Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, főtitkár

A vitafórum résztvevői: Radics László - Répceszemere község polgármestere, Szabados Zsuzsanna - FAMULUS Sümeg Kistérségéért Egyesület elnöke

Időpont: 2006. október 17. 17.00

Helyszín: Sopron, Best Western Pannónia Med Hotel, Európa terem



Települési autonómia
 Miként fejlődhetnek falvaink, városaink saját erőforrásaikra alapozva?

 

Magyarország uniós versenyképessége növelésének egyik előfeltétele, hogy a régióknak önálló fejlesztéspolitikájuk legyen, megvalósításukhoz pedig eszközökkel és kompetenciákkal rendelkezzenek. A területfejlesztés, illetve a regionális tudomány és társadalom-tudományai időszerű és izgalmas témaköreiből ad válogatást a soproni Területfejlesztési Szabadegyetem, amelyet Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. és a Soproni Regionális Tudományi Műhely hívott életre a Hatékony Innovatív Partnerség (HIP-ROP 3.1.3) projekt keretében.

Október 17-én, délután 5 órakor megkezdődik a Területfejlesztési Szabadegyetem őszi előadás-sorozata. A Pannónia Med Hotel Európa Termében ezúttal a települési autonómiáról gondolkodnak közösen a meghívott szakemberek.

 „A globalizálódó gazdaság és a határok feloldódása nemcsak kulturális identitásvesztéssel járhat, hanem gazdasági kiszolgáltatottsággal is. A negatív kockázat kivédése helyett a helyzet felkínálta pozitív kihívás elébe kell mennünk. Ez a régiók világgazdaságba ágyazott működése révén lehetséges, azonban csak erős kulturális és gazdasági identitástudaton és önigazgató, autonóm működésen keresztül valósítható meg.” (Ertsey Attila - Független Ökológiai Központ)

 
Az autonóm település gondolatát az 1996-os Naturexpón felépített Autonóm Ház alapozta meg. A kiállításon a Szelíd Technológia Alapítvány - mint nonprofit szervezet - felépített egy önellátó lakóházat, amely a ma hozzáférhető szelíd technológiákra, megújuló energiaforrásokra és nyersanyagokra alapozva készült. A sikeresnek bizonyult kiállítás révén bizonyítást nyert, hogy van reális alternatívája a centrális elosztóhálózatoknak kiszolgáltatott fogyasztói létnek, lehetséges az önállóság, méghozzá saját forrásokra támaszkodva. Az autonómia (ezúttal nem politikai értelemben véve) önfenntartást, függetlenséget, önigazgatást, kooperációt, asszociatív működést egyaránt jelenthet.

 
Répceszemere község önkormányzata a BFH Kft-vel együttműködésben az Osztrák-Magyar Phare CBC program támogatásával koncepciót dolgoz ki a település „politikai és gazdasági függetlenedésére.” Az autonómia a község számára, rendszerektől, pártoktól, kormányoktól független fejlődés alapjait teremti meg. Első lépésként a természetben fellelhető energiahordozók hasznosításával (biomassza, víz, szél) a központosított energiaellátó és szolgáltató rendszerektől való függetlenedést próbálják elérni. Távlati célként a település életerejének endogénforrásokon, erős lokális identitáson nyugvó gazdasági és szellemi megerősödését határozták meg.

B. L.