CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2006. október 13., péntek 15:18


Meneszti Gyurcsány a Pénzügyminisztérium államtitkárát

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken elfogadta Katona Tamás lemondását

Meneszti Gyurcsány a Pénzügyminisztérium államtitkárát

MNO
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken elfogadta Katona Tamás lemondását, ezért kezdeményezi a Pénzügyminisztérium államtitkárának tisztségéből történő felmentését – közölte Danks Emese kormányszóvivő. Az államtitkár távozását csütörtöki, az ingatlanadóval kapcsolatos nyilatkozatával indokolták.

• A 9,5 milliónál drágább lakások után jön az ingatlanadó?


Katona Tamás azt követően ajánlotta fel lemondását a kormányfőnek, hogy Gyurcsány Ferenc figyelmeztette őt a nyilatkozattételi fegyelemre, a kormányzat tisztségviselőkkel szembeni elvárásaira – mondta a kormányszóvivő. A pénzügyi államtitkár távozásának hátterében az ingatlanadó bevezetéséről szóló, előző napi nyilatkozata áll.

Danks Emese az Objektív Hírügynökségnek azt mondta: a kormány és a kormányfő nagyra értékeli Katona Tamás szakmai munkáját, személyes hozzájárulását az Új Egyensúly programjához és a Magyar Köztársaság konvergenciaprogramjához, ezért a kormány továbbra is számít Katona Tamás munkájára, más, később meghatározandó beosztásban.

– Ugyanakkor a kormányfő megengedhetetlennek és elfogadhatatlannak tartja, hogy kormányzati tisztviselők nyilatkozatai olyan szándékokat tulajdonítsanak a kormánynak, amelyekről döntés semmilyen formában nem született, amelyek nem tükrözik a kormány konkrét álláspontját, pontos terveit – közölte Danks. Hozzátette: az államtitkárnak az ingatlanadóval kapcsolatos tegnapi nyilatkozata – egy korábbi hasonló esetet követően második alkalommal – ilyen hamis látszatott keltett, ilyen nyilatkozat megtételére felhatalmazása nem volt.

– Az ingatlanadó bevezetése bekerült a konvergenciaprogramba – hangsúlyozta Danks. Szerinte az ingatlanadó koncepciójának megfogalmazására azért van szükség, mert az igazságosság megköveteli, hogy a vagyonnal rendelkezők ne csupán – olykor csak részben – látható jövedelmük, hanem tényleges vagyoni helyzetük alapján is hozzájáruljanak a közterhekhez. Ezért indokolt a vagyonra is kiterjeszteni a közteherviselést. Az ingatlanadóval érintett adózók körének, az adó alá vont ingatlanoknak a meghatározása, az adó kiszámításának, kivetésének és beszedésének módja, valamint a mentességeknek, a kedvezményeknek a kidolgozása további szakmai vizsgálatok és elemzések tárgya. A részletekről társadalmi, politikai egyeztetések keretében születik döntés.

A Pénzügyminisztérium államtitkári posztjának betöltéséről szóló döntés később várható.

Katona Tamás csütörtökön, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége rendezvényén azt mondta: a kormány 2008-tól vezetné be az ingatlanadót az átlagosnál értékesebb, jelenleg 9,5 millió forintnál többet érő lakóingatlanokra. A távirati iroda később a PM kérésére pontosította az államtitkár bejelentéséről szóló híradását. A pontosításban az szerepelt, hogy még nincs döntés arról, hol húzzák meg az alsó értékhatárt.

A törvénytervezetet tavasszal kívánják a parlament elé terjeszteni.

(mno)