CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. oktĂłber 31., kedd 08:48


A Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program

A Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program

 

Európai Uniós tagságunk révén hazánk számára a következő évtől, 2007-től eddig nem látott fejlesztési lehetőségek nyílnak. A közösségtől érkező források hatékony felhasználásával jelentősen gyorsítható felzárkózásunk a fejlett uniós tagállamokhoz.

 

Az Európai Unió a 2007 és 2013 közötti következő közösségi költségvetési ciklusban 22,4 milliárd euró fejlesztési támogatási keretet biztosít hazánk számára (ez mintegy 6 ezer milliárd forintnak felel meg, Magyarország ezt további ezermilliárd forinttal egészíti ki.) Az agrárprogramokra és vidékfejlesztésre újabb 1300 milliárd forintra pályázhatunk ebben az időszakban. Összességében több mint 8 ezer milliárd forint, melynek felhasználására pályázati lehetőség nyílik.

 

A II. Nemzeti Fejlesztési Terv (Európai Uniós hivatalos megfelelője a nemzeti stratégiai referenciakeret) tartalmazza az ágazati operatív programokat és a 7 régió önálló Regionális Operatív Programját. A tervek elsősorban a foglalkoztatottság növelését, az elmaradott térségek felzárkóztatását, és a versenyképesség növelését szolgálják.

A tervezés folyamata nem zárult le, a ROP-ok „kibontása” 2-3 éves akciótervekben ölt testet – ezekben lesznek konkrétan megfogalmazva a pályázati célok – az év végétől.

élja:

 

Az unió egyik alapelve (az ún. szubszidiaritás elve), hogy a térségi szintű fejlesztések tervezése és a források elosztása ott történjen, ahol a legtöbb információ áll rendelkezésre, tehát regionális szinten. Ezt szolgálják a Regionális Operatív Programok. Az előző Nemzeti Fejlesztési Tervben – mely 2004 és 2006 között rendelkezett a fejlesztési források felhasználásáról – még nem volt lehetőség a helyi érdekek, az egyedi regionális szempontok megjelenítésére. A II. NFT – amely a 2007 és 2013 közötti időszakról rendelkezik – azonban már a 8 ezer milliárd forintból 1550 milliárd forint tervezését és felhasználását a régiók felelősségébe utalja. Ezt az összeget a régiók önálló Regionális Operatív Programok (ROP) végrehajtására használhatják fel.

 

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium minden régióban társadalmi vitát folytat a helyi ROP-ról, az uniós követelménynek megfelelően.

A tárca a Regionális Fejlesztési Ügynökségeken keresztül több száz társadalmi partneréhez juttatja el a ROP-pal kapcsolatos kérdőívet. A beérkezett véleményeket, javaslatokat az ügynökség összegzi. A szervezet honlapján (www.westpa.hu) elérhető a ROP, ahhoz bárki hozzáteheti javaslatait.

A helyi érdekek minél színesebb megjelenítése érdekében minden régióban találkozóra is sor kerül, melyen részt vesz Dr. Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter a tárca, illetve a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szakemberei kíséretében.

 

A társadalmi vita november 6-ig tart. Ezután összegzik az RFÜ-k a beérkezett véleményeket. A kormány döntését követően Brüsszelben kerülnek a regionális programok végleges jóváhagyásra.

 

2007 és 2013 között a régióban összesen 128 milliárd forint keretösszeg erejéig pályázhatnak majd a ROP keretei között. Ezen felül további több száz milliárd forráshoz is hozzájuthat a régió az ún. ágazati operatív programok révén, például a közlekedési, a humán infrastruktúra vagy az agrárprogramok által.

 

Minden régió, így a Nyugat-dunántúli is önálló fontossági sorrendet határozott meg. Amennyiben a kormány és az Unió is jóváhagyását adja, ez alapján lehet majd pályázni.

Legfontosabbnak feladat a gazdaságfejlesztés:  A nyugat-dunántúli régió gazdasági mutatói alapján az ország egyik legfejlettebb térsége, gazdasága ugyanakkor szerkezetváltás előtt áll. A nagy vállalkozások többnyire betanított munkán alapuló gazdasági tevékenységet végeznek, az innovációt hordozni képes kis és közepes vállalkozások ugyanakkor finanszírozási és szerkezeti gondokkal küzdenek. A helyzet javítása érdekében a helyi, térségi érdekeltségű kisvállalkozásoknak nyújthatnak majd segítséget.

További fontos célként jelent meg a turisztikai fejlesztések segítése. A helyiek a termálprogram kiszélesítésében és az ökoturisztikai beruházások támogatásában látnak lehetőséget.

A városfejlesztés szintén kiemelt célkitűzés a régióban. A városközpontok értékmegőrző felújítása mellett a leromlott állapotú lakóterületek rehabilitációja szerepel a tervekben. A Nyugat-Dunántúlon emellett a kistérségi környezetvédelemi beruházásokra is pályázni lehet a jövőben a keretből.

A helyi és térségi közszolgáltatások fejlesztése, az egészségügyi, szociális és közoktatási infrastruktúra, vagy az információs társadalom kiteljesítése szintén előkelő helyen szerepel a ROP-ban.

 

A régióban még lesz egy fontos esemény novemberben, mikor az önkormányzati és területfejlesztési miniszter által felügyelt Regionális Fejlesztési Tanács napirendjére tűzi az ügynökség által összesített tapasztalatokat, véleményeket, javaslatokat. A tanács kialakítja végső állásfoglalását, majd a kormánynak küldi tovább a ROP-ot. Decemberben Brüsszelben hagyják jóvá a végleges dokumentumot.
(cyberpress)