CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. oktĂłber 31., kedd 08:49


Zsira - 1956-ra emlékeztek

Zsira - 1956-ra emlékeztek

Az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából emléknapot tartottak október 28-án a határmenti Zsirán. A rendezvénysorozatot a rossz időjárás miatt a Zsira-Locsmánd (Lutzmannsburg) határátkelő helyett a helyi templomban tartották, ahol a locsmándi katolikus, evangélikus, valamint a zsirai és a répcevisi katolikus lelkészek ökumenikus istentiszteletét követően az eseményen – többek között – beszédet mondott Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő, Mag. Franz Steindl, Burgenland tartományfőnök-helyettese, Rudolf Strommer, az Európa fórum képviselője, Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő.


A határátkelőn 1956-ban csaknem 31 ezer menekült hagyta el az országot. A menekültek, az áldozatok és hősök emlékére a határon két emlékművet avatnak fel, egyet a magyar és egyet az osztrák oldalon.

Az szomszédos osztrák település lakói emberségből, önzetlen segítségnyújtásból mutattak örök érvényű példát 1956-ban, amikor fogadták a menekülteket, sátrakat állítottak fel, ellátták a nélkülözőket élelemmel, meleg ruhával. Az istentiszteleten a nehézségek és megpróbáltatások idején nyújtott segítségadás bibliai példázatát idézték Máté evangéliumából: ,,Idegen voltam, és befogadtatok engem”. A helyi szónokok az 50 évvel ezelőtti segítségnyújtást köszönték meg az osztrák szomszédoknak, míg a határ túlsó oldaláról érkezettek a közös földrajzi-történelmi környezet, a határ két oldalán élőket összekötő kultúra és jószomszédság fontosságát, a közös jövő építésének szükségességét hangsúlyozták.




Firtl Mátyás megyei alelnök személyes történetét is felidézte. Azokban a napokban 7 éves gyermekként ő maga is megjárta a traiskircheni menekülttábort, ahonnan nővérének és családjának Svédországba kellett távoznia, míg ő maga édesanyjával visszatért Sopronba.

-,,Az igazság szabaddá tesz Titeket” idézte kereszténydemokrataként beszédében Firtl Mátyás János evangélistát.

- 1956-ban megjártam a traiskircheni lágert, és magánemberként, gyerekként, majd felnőttként én is megéltem a család szétszakítottságát. Ezért magánemberként is mondhatom, hogy az a forradalom, amely életekkel fizetett az igazságért és szabadságért, ma 2006-ban nem eshet egy hazugságra épült rendszer prédájává, de elherdálandó örökségévé sem. Éppen az 56-osok, az Önök áldozata nem engedi meg nekünk, hogy ne mondjuk újra és újra ki az igazságot, mi több kötelességünk tenni azért, hogy 2006-ban is az igen ,,igen” legyen és a nem ,,nem”. Kötelez erre 1956 minden áldozata – fogalmazott Firtl Mátyás, aki a többnemzetiségű vidékről összejöttek együvé tartozása és összefogása gondolatának jegyében horvátul kért áldást az egybegyűltekre.

Az eseményen felléptek Michael Wild vezényletével a felsőpulyai (Obenpullendorf) zeneiskola tanítványai tartanak előadást, a helyi fiatalok irodalmi emlékműsorral idézték 1956 emlékezetét, a zsirai kultúrházban a forradalom dokumentumait bemutató kiállítás nyílt.