CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2006. oktĂłber 31., kedd 14:21


Valóban 12 milliárdos adósságállománya van Sopronnak

Az alpolgármester a tényszerűségre törekedve összegezte az új városvezetés rendelkezésére álló adatokat

Valóban 12 milliárdos adósságállománya van Sopronnak

Sopron adósságállománya a választásokat megelőző időszak egyik kulcskérdése volt. Mára világossá vált: nem volt tévedés a tizenkét milliárdos adósságállományról szóló hír.

 

Az új városvezetés a soproni Polgármesteri Hivatal költségvetési irodájának adatai, továbbá az önkormányzat gazdasági és közhasznú társaságainak I-III. éves beszámolói alapján tájékozódott a 2006. szeptember 30-i időpontra vonatkozó hitel-, kötvény- és lízingtartozással kapcsolatos adatokról, továbbá a kötelezettségvállalások mértékéről.

 Bebizonyosodott, hogy Sopron város adósságának mértéke ténylegesen tizenkét milliárd forint – jelentette ki Havas András alpolgármester október 30-án tartott sajtótájékoztatóján.  

Az alpolgármester a tényszerűségre törekedve összegezte az új városvezetés rendelkezésére álló, számszerűsíthető adatokat. Ezek tükrében az önkormányzatnak, valamint a gazdasági és közhasznú társaságainak hitel-, kötvény- és lízingállományának összege  8,309 milliárd forintot tesz ki, az önkormányzat 2006. évi elfogadott költségvetésének végrehajtásával megvalósuló hitelkeret – melyet ez év végéig részben vagy egészben igénybe vesz majd az önkormányzat – több mint 1, 523 milliárd forint. A Sopron Holding Zrt. nem teljes körűen számszerűsített kötelezettségei több mint 2,646 milliárd forintot tesznek ki. Mindezek mellett a hiteltörlesztés járulékai – azaz a kamatok összegei és a kezelési költségek – meghaladják a 7 milliárd forintot – mutatott rá Havas András, aki hozzátette: mivel a szeptember 30-i időpont gyakorlatilag az előző városvezetés hivatali idejének, illetve tevékenységének befejezési időpontja, ezért is fontos a ,,kiindulási” állapot rögzítése.

A Sopron város hiteleiről és kötelezettségvállalásairól készült számszerűsített kimutatás november 2-án a soproni közgyűlés elé kerül.

(cyberpress)