CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. november 04., szombat 13:18


Hat határátkelőpont nyílik meg a közeljövőben Győr-Moson-Sopron és Vas Megyében

Hat határátkelőpont nyílik meg a közeljövőben Győr-Moson-Sopron és Vas Megyében

Firtl Mátyás országgyűlési képviselő a közúti járműközlekedésre alkalmas határátkelőket és a közútak kiépítését szorgalmazza

November 2-án Szentmargitbányán (St. Margarethen) írták alá a burgenlandi-magyar határszakaszon tervezett hat új határátlépőpont megnyitásáról szóló egyezményt, amely az aláírásától számított 30 napon belül lép hatályba.
Az érintett települések Győr-Moson-Sopron Megyében: Szentmargitbánya ( St. Margarethen)- Fertőrákos, Somfalva (Schattendorf-Ágfalva), Sopronnyék (Neckenmarkt)-Harka; Vas Megyében: Németlövő (Deutsch Schützen)-Pornóapáti, Rönök-Borosgödör (Inzenhof) és Szentgotthárd-Nagyfalva (Mogersdorf). Az aláíró felek Liese Prokop, az Osztrák Szövetségi Köztársaság belügyminisztere és Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter voltak. A határátkelő-pontok a gyalogos-, kerékpáros- és lovas átkelésre lesznek alkalmasak. A határátkelők nyitvatartása egyelőre nem lesz folyamatos, azt igények szerint szabályozzák.


Franz Steindl tartományfőnök helyettes emlékeztetett a múlt örökségére, az '56-os levert magyar forradalomra, és annak következményeire, majd szólt az 1989-es határnyitás, és a 2004-es magyar csatlakozás következtében beállt változásokról. Magyarország EU-hoz való csatlakozása Burgenland fejlődését is segítette - mondta Steindl, aki hozzátette: a cél a jövőben a földrajzi jellegű határok megszüntetése, és ami ennél is fontosabb: a fejekben, a gondolkodásban még meglévő ,,határok" eltüntetése.

Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök hangsúlyozta: ma már Burgenland és Nyugat-Dunántúl, a határmenti régiók kapcsolata a két ország közötti integrációt segíti, szemben az előző évtizedekkel, amikor komoly töréspontot jelentett Európa testében. Emlékeztetett: harminchárom millió euros támogatás áll majd a régió rendelkezésére a határon átnyúló projektek megvalósítására. ,,Nincs még egy olyan régió az unióban, amelyben a miénkhez hasonló intenzív kapcsolat működne" - tette hozzá a tartományfőnök
Petrétei József miniszter szólt az 1989-es páneurópai pikniknek az egységes Európa felé vezető folyamatokban betöltött szerepéről, hangsúlyozta a határátkelők nyitása egy új lépést jelent Ausztria és Magyarország együttműködésében.


Lies Prokop osztrák belügyminiszter kiemelte: a határnyitásoknak gazdasági vonzata is van, ugyanakkor a már Csehországgal bevált gyakorlatra és tapasztalatokra alapozva a belügyminiszter kifejtette: a magyar határátkelők működtetésének gördülékenységében bízik, ugyanakkor szélesíteni kívánják a két ország közötti bűnügyi, rendőri együttműködést.

***

Firtl Mátyás országgyűlési képviselő a közúti járműközlekedésre alkalmas határátkelőket és a közútak kiépítését szorgalmazza

Firtl Mátyás, az Eurégió West/Nyugat Pannónia Munkacsoport soros elnökségét betöltő Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke a munkaközösség következetes szakmai munkájának eredményeként is értékelte a határátkelők megnyitását. A két ország közötti, aláírt megállapodás ellenére eddig a burgenlandi tartomány gátolta a két éve aláírt megállapodás érvényesítését, ezért az Eurégió West/Nyugat Pannónia képviseletében Firtl Mátyás mindvégig a magyar álláspont határozott, kemény és következetes érdekérvényesítését vállalta fel, ami végül is ahhoz az eredményhez vezetett, amely nem csak a magyar fél, de az egész régió érdekét szolgálja – fejtette ki a képviselő.

Hozzátette: a schengeni határok megszűnésének időpontjáig a fő cél mindenképpen az kell hogy legyen, hogy a megnyitásra kerülő határátkelők a közúti járműforgalom számára is megnyíljanak, mert csak így szolgálják érdemben a helyi vállalkozások, a turizmus, a kereskedelem, a kulturális élet fellendítését.

A politikus a Parlament Európai ügyek bizottságának alelnökeként is fontos lépésnek tartja a 6 határátkelő megnyitását, ugyanakkor a régiós kapcsolatok erősítésének egyik alapvető és elengedhetetlenül fontos feltételének, a legszükségszerűbb megoldandó kérdésnek a határ két oldalán fekvő településeket összekötő utak kiépítését, felújítását tartja.

***
Az érintett magyar települések érdekeit a közúti forgalom lehetőségének megteremtése szolgálná

Újságírói kérdésre válaszolva Petrétei József miniszter leszögezte: az említett határátkelőpontok kifejezetten ,,turitautak" és nem is tervezték a közúti közlekedés számára való megnyitásukat. Mindezzel együtt a helyiek véleménye szerint a határátkelők átjárhatósága – bár kétségtelenül eredménynek számít – ebben a formában nem szolgálja teljes mértékben a magyar oldalon élők érdekeit, akiknek, amennyiben személygépkocsival szeretnének a szomszédos településre eljutni, az 1-2 kilométeres út helyett továbbra is több tíz kilométeres kerülőt kell tenniük, ráadásul a Fertőrákos-Szentmargitbánya átkelő kifejezetten kikerüli Fertőrákos, ami a településnek nem szolgálja hosszú távú érdekeit - véli a település egyik vezető embere, aki, több határmenti településsel együtt a továbbiakban is abban bízik, hogy a közúti járműforgalom számára is megnyílnak a határátkelők, amelyekhez valójában nem ,,turistautak", hanem a trianoni döntésig kiépített – mára már természetesen felújításra, fejlesztésre szoruló – közutak vezetnek.
(vásárhelyi)