CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. november 08., szerda 07:45


Kanada nagykövete Sopronba látogat

Kanada nagykövete Sopronba látogat

 A soproni Nyugat Magyarországi Egyetemen tart előadást november 9-én, csütörtökön 10 órától Kanada magyarországi nagykövete, Robert Hage. A nagykövet szól Kanada és az 1956-os forradalom kapcsolatáról, valamint  felidézi a forradalom után a vancouveri British Columbia Egyetemre került erdőmérnöki kar szerepét a kanadai faipar megalapozásában és egyetemközi kapcsolatok létesítésében. Ezt a sajátos soproni történetet szemlélteti az a helyszínen megtekinthető panel is, amely része az Ottawából érkezett Magyar Kivándorlás című kiállításnak. A kiállítás korabeli fényképekkel és dokumentumokkal mutatja be angol és magyar nyelven az 1956-57-ben Kanadába emigrált közel 40 ezer magyar történetét. A tervek szerint a kiállítás jövő ősszel Sopronban is látható lesz.

 A nagykövet előadása után Nagy Judit és Bánhegyi Mátyás Tanuljunk Kanadában címmel tartanak tájékoztatót a kanadai továbbtanulásról, nyelvtanfolyamokról és ösztöndíj lehetőségekről. Sopron a harmadik állomása a Kanadai Nagykövetség által idén ősszel szervezett országos „road show”-nak, amely népszerűsíteni kívánja a fiatalok tanulását Kanadában. Az észak-amerikai ország nemcsak kiváló egyetemekkel rendelkezik de egy új intézkedés értelmében a külföldi diákok munkát vállalhatnak az egyetemi intézményeken kívül is.

 Az előadást követően Robert Hage nagykövet megbeszélést folytat Dr. Faragó Sándor rektorral, megkoszorúzza az 1956-os emlékművet majd találkozik Dr. Fodor Tamás polgármesterrel.
(P.T. - cyberpress)