CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2006. november 16., csütörtök 20:39


Hírek a megyéből

Ülést tartott a Megyei Védelmi Bizottság

A 2006. november 1-jei önkormányzati választáson született eredmények változásokat hoztak a megyei jogú városok, a városok, valamint a kistelepülések vezetésében. A városokat vezető polgármesterek személyében történt változások egyben a megyei, illetve a helyi védelmi bizottságok összetételét és vezetését is módosították. Így a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság illetékességi területén létrehozott és működő hét helyi védelmi bizottságból hatnak új elnöke lett.

A jövőbeni együttműködés eredményessége érdekében dr. Szakács Imre, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke kezdeményezésére a testület szerdán Fertőbozon soron kívüli ülést tartott, amelyre meghívták az új helyi védelmi bizottsági elnököket is.

Szakács Imre az MVB ülésen bemutatta a testület tagjait, tájékoztatást adott a bizottság munkájáról, feladatairól, a helyi védelmi bizottságokkal való együttműködés területeiről, formáiról. Ezt követően az MVB tagjai röviden bemutatták szervezetük tevékenységét és feladataikat a Megyei Védelmi Bizottságon belül. Az ülés keretében természetesen az új helyi védelmi bizottsági elnökök is bemutatkoztak, illetve tájékoztatták a testület tagjait elképzeléseikről a vezetésük alatt álló honvédelmi körzetekben folyó honvédelmi, védelmi - igazgatási, gazdaságfelkészítési és katasztrófa-védelmi munkával kapcsolatban.


Radnóti Miklós Költészeti Biennále

November 17-én, pénteken 17.00 órakor Győrött a Zichy-palota ad otthont a Radnóti Miklós Költészeti Biennále-nak. Az országos rendezvényre – páros években, így 2006-ban is - a Megyei Irodalmi Hét keretében kerül sor. Itt adják át a biennále költői fődíját is, melyet a kuratórium döntése szerint kiválasztott költőnek a megyei önkormányzat biztosít. 2006-ban költői életmű-díjban részesül Gergely Ágnes Kossuth-díjas költő. A díjat a megyei önkormányzat képviseletében Némethné Fülöp Terézia, a megyei közgyűlés Oktatási, Kulturális, Sport és Nemzetiségi Bizottságának elnöke ad át.


Irodalomtanárok találkoztak

Az idei évben immár nyolcadik alkalommal várja az érdeklődőket, korhatár nélkül a Megyei Irodalmi Hét rendezvénysorozata, melynek keretében november 16-án,  Győrött, a Megyeháza dísztermében került sor a megyei irodalomtanárok találkozójára. A hagyománnyá vált szakmai program során a megyénkben élő alkotók bemutatták új könyveiket.

A Megyei Irodalmi Hét - november 4-18. között zajló – programjai a Radnóti Irodalmi Társaság és Emlékbizottság, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat közös szervezésében, a megyei önkormányzat hathatós anyagi támogatásával és központi pályázati támogatással valósulhatnak meg.