CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Diákélet - diákszáj

2006. november 20., hétfő 16:15


Előadássorozat az Orsolyában

Előadássorozat az Orsolyában

Megújuló és nem megújuló energiaforrások

 A soproni Szent Orsolya Római Katolikus Általános iskola, Gimnázium és Kollégium (Sopron, Orsolya tér 2-3.) nem mindennapi programsorozattal várja a természettudományos érdeklődésű fiatalokat. A novembertől májusig tartó előadások témája a Megújuló és nem megújuló energiaforrások. A rendezvényeken szó lesz – többek között – az alternatív energiaforrások, valamint a napenergia hasznosításáról, illetve környezetünk védelmének fontosságáról is.

November 23-án fél 3-tól Dr. Jánoska Ferenc a szélenergia jelentőségéről és a szélerőművek hatásairól beszél. Az előadás helyszíne az iskola díszterme (megközelíthető a Széchenyi téri bejárat felől). A programon a szervezők minden érdeklődőt szívesen látnak.

Január 25-én Dőri István az alternatív energiaforrások hasznosítását ismerteti és értelmezi. A helyszín ezúttal is a Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium díszterme.

Február 22-én a jelenlevők látogatást tesznek a Németh László Népi Akadémián, ahol a gyakorlatban is megismerkedhetnek az alternatív energiaforrások hasznosításával.

Március 22-én egy újabb látogatásra kerül sor: ezúttal a szennyvíztisztítóban a biomassza hasznosítását kísérhetik figyelemmel.

Április 3-án az iskola tizenegyedikes és tizenkettedikes diákjai – a programsorozat részeként – a Budapesti Műszaki Egyetem kísérleti atomreaktorába látogatnak, ahol a szakemberek segítségével bepillantást nyerhetnek az atomreaktorok működésének rejtelmeibe.

Április 23-án, a Föld napja alkalmából játékos vetélkedőt rendeznek az Orsolyában, amelynek témája a környezet védelmének fontossága és a környezetszennyezés. E programhoz kapcsolódik az - az iskolában a közelmúltban meghirdetett - rajzpályázat, amelyen a Szennyezők és hatásaik, illetve a Környezetünk szépségei témákban várják az alkotásokat. A beérkezett munkákból április végén az iskola aulájában kiállítást rendeznek.

 Május 24-én, a programsorozat utolsó előadásaként Bujna Ferenc beszél a napenergia hasznosításáról. A rendezvényt követően az érdeklődők részvételével az Orsolya udvarán napenergia segítségével sütés-főzésre kerül majd sor. A novemberi, a januári és a májusi előadásra, valamint a kiállításra az orsolyás diákok mellett a szervezők (Főző Mónika, Kocsis Attiláné, Dr. Jánoskáné Kulacsy Beáta tanárnők) minden érdeklődőt szeretettel várnak.
M.A.