CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. november 20., hétfő 17:26


Vámszakmai Napok

Vámszakmai Napok

November 16-án és 17-én tartották a Hotel Sopronban a Vámszakmai Napokat.

A rangos előadók között az eseményt Bók Mihály a VJASZ Szövetség főtitkára köszöntötte. A gazdasági környezetben végbement változások hatása a Vám- és Pénzügyőrségre címmel tartott előadást Dr. Nagy János vezérőrnagy, VPOP országos parancsnoka. A további témák között szerepelt Adómentes termékimport; kiviteli vámeljárások számítógépesítésének hazai és nemzetközi eredményei (Teleki József alezredes, VPOP osztályvezető), Szellemi tulajdonjog védelmében a Vám- és Pénzügyőrség (márka védelem) (Zátonyi Zoltán, VPKMRP), Az e-vám technikai kérdései (fejlesztési és beruházási igények) (Vályi-Nagy Vilmos ezredes, VPOP főosztályvezető), Az Európai Unió új támogatási rendszerének bevezetése (2007-2013-ig szóló nemzeti program, vidékfejlesztési támogatás) (Bokor Péter főosztályvezető MVH), A szállítmányozói- és vámszolgáltatások piaca 2004-2007 (Torma Imre főtitkár, Magyar Szállítmányozói és Logisztikai Szolgáltatók Szövetsége).


A második nap előadásai között elhangzott: Vámeljárások, mint a logisztikai folyamatok meghatározó elemei, (Előadó: Szabó Zsolt ezredes, VPOP vámigazgató) , A szolgáltatók közreműködése a hulladékgazdálkodás és a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos kötelezettségek teljesítésében (Előadó: Borsányi Bognár Levente főosztályvezető helyettes, KVVM Környezetgazdasági Főosztály), A magyar külkereskedelem aktuális kérdései (Előadó: Dr. Botos Balázs főtitkár, Magyar Külgazdasági Szövetség), Az eseményen a VJASZ Szövetség és a Magyar Külgazdasági Szövetség együttműködési megállapodást írt alá.

További előadások témája volt: a lobbitörvény, érdekérvényesítés, gazdaságpolitika ( Előadó: Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke), márkavédelem az EU-ban regisztrációs adó, az ÁFA csalás elleni küzdelem az EU-ban (Előadó: Kovács László az Európai Unió vám- és adóügyi biztosa)

- A vámszakmai napok célja, feladata az eredeti induláshoz képest megváltozott – mondta Berényi János, a Vám- Jövedéki és Agrárszolgáltatási Szövetség (VJASZ ) elnöke.


-A vámszakma elsődleges megoldandó gondja 2006-ban a túlélés, mert az EU-csatlakozást követően a vámszakmában dolgozók nagy részének pályát kellett módosítania, hiszen megszűnt az a munka, amire a vállalkozásokat a kilencvenes évek elején alapozták.

A rendezvény előadásai erre a túlélésre adtak iránymutatást, megoldásokat, amelyek között kiutat a jövedéki szakma, a vidékfejlesztés, az agrárszakma felé való irányulás mutat, azaz olyan szakmák felé kell váltaniuk a vámszakértőknek, amelyekben eddig megszerzett speciális felkészültségüket és szakmai tudásukat fel tudják használni.

- Fontos, hogy ,,a szolgáltató vám”-elve megvalósuljon, ugyanis ma már az ügyfél választhat: nem köteles az árút Magyarországon vámkezelni. Ott vámkezel, ahol az érdekeinek legjobban megfelel. Ezért közös érdekünk, hogy a vámszakma olyan átalakuláson menjen át, amelyek során az európai mintákat is alapul véve a követelményeknek meg tudjon felelni.

Az uniós bővítés tovább nehezíti a szakmában dolgozók körülményeit, ezért még inkább az lesz kérdés, hogy milyen területeken lehet tovább munkát találni: a kiemelt területek közé tartozhatnak – többek között – a márkahamisítás, a regisztrációs adó, az ÁFA-csalás, az agrárterület – fejtette ki Berényi János, aki bízik abban, hogy a vámszakma ,,túl fogja élni ezt a nehéz időszakot is.”


Fotó: Németh Péter