CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2006. november 21., kedd 16:39


’56-os kiállítás a dániai Aarhus megyében

’56-os kiállítás a dániai Aarhus megyében

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 1995 óta ápol testvérmegyei kapcsolatot Aarhus megyével. Idei évben felkérés érkezett, hogy az ’56-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából vándorkiállítást szeretne a dán megye bemutatni polgárainak.

A Xántus János Múzeum, a győri Városi Levéltár munkatársai által készített, a Qualigráf Bt. által kivitelezett kiállítási anyag látható volt „1956 Győr” címmel októberben Győrben, ennek angol nyelvű változatát állították ki Dániában. A megyei anyaggal egy időben és azonos helyen került bemutatásra a magyar Külügyminisztérium fotókiállítása és kiadványai.


A kiállítás megnyitójára 2006. november 14-én került sor az Aarhus-i városházán, a győri Palestrina Kórus közreműködésével.

A megnyitón Szabó Miklós, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés tagja, Mosonmagyaróvár polgármestere emlékezett a helyi eseményekre, majd Róna Ottó hazánk koppenhágai nagykövete elevenítette fel a forradalom napjait. Az Aarhus Megyei Önkormányzat elnöke, Johannes Flensted-Jensen személyes élményeit, a dánok adománygyűjtését osztotta meg a jelenlévőkkel. A kiállítás posztereit kiegészíti egy film, amely a korabeli dokumentumokból válogatott és angol nyelvű feliratokkal ellátott. A Városháza után a kiállítás bemutatásra kerül az Aarhusi Egyetemen és Silkeborg városában is.

Megyei delegáció - utoljára Aarhus megyében

A tízéves múltra visszatekintő jó kapcsolat ellenére november 13-16. között utoljára járt a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat delegációja az Aarhus Megyei Önkormányzatnál. Ugyanis 2007. január 1-jétől a négy éve tartó önkormányzati reformfolyamat eredményeképpen megszűnik mind a 14 megye Dániában és helyüket 5 önkormányzati régió váltja fel.

Aarhus megye összeolvad a Jüttland-i félsziget másik két közigazgatási területével és együtt alkotják a Közép-Jüttlandi Régiót. A lakosságszám 1,3 millióra növekszik és Viborg székhellyel látja el feladatát az új 41 fős politikai testület és hivatala. A közgyűlések két éve párhuzamosan működnek a zökkenőmentes átalakítás érdekében. Az önkormányzati reform jelentősen csökkenti a helyi önkormányzatok számát is. A jelenlegi 280 helyi önkormányzat számát 100-ra csökkentik a feladat-és hatáskörök szétosztásával.

A rendszer célja, hogy hatékonyabb, szakszerűbb szolgáltatásokat tudjanak nyújtani az önkormányzatok állampolgáraiknak a költségkímélés messzemenő szempontja mellett. Nagy elvárásokat fogalmaztak meg a helyi politikusok az új rendszer kapcsán, véleményük szerint évi 4-5%-os megtakarítást remélnek hosszú távon.

A Közép-Jüttlandi Régió továbbra is kapcsolatot szeretne fenntartani a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzattal, ennek részleteit 2007 áprilisáig fogják kidolgozni.

P.Z.
Fotó: Perger Gyula