CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. november 24., péntek 20:11


A Kolostor Klub első rendezvényének vendége Harrach Péter volt

A Kolostor Klub első rendezvényének vendége Harrach Péter volt


A jelenlegi válságból való kilábalás megoldása: egy jó gazdaságpolitikára épülő, hiteles társadalomképen alapuló szociálpolitika

Az ország gazdasági, pénzügyi, morális és politikai válságban van. A szociális problémák minden réteget érintenek, beleértve az időseket, a fogyatékkal élőket, a gyermekeket nevelő családokat" - közölte Harrach Péter (KDNP), az Országgyűlés alelnöke, az MKDSZ elnöke Sopronban a Kolostor Klub első rendezvényén. Hozzátette: az eljövendő időszakban komoly megszorítások várhatók , amelyek részben már meg is történtek.

A képviselő szerint a keresztény optimizmus arra késztet minket, hogy reménykedjünk abban, hogy a helyzet megoldódik, maga a helyzet viszont arra késztet, hogy komoly megoldásokon törjük a fejünket. Az ellenzék szerepe az, hogy parlamenti eszközökkel, a nyilvánosság erejével is azon dolgozzék, hogy a saját felelősségét betöltve javítson a jelenlegi szociális, gazdasági helyzeten, morális válságon - szögezte le Harrach Péter. A megoldás egy jó gazdaságpolitikára épülő, hiteles társadalomképen alapuló szociálpolitika - mutatott rá.

Minden társadalmi rétegnek adekvát megoldást kell találni, egységes megoldás nem létezik – mondta az előadó. Például a családpolitika, mint ennek része, azt jelenti, hogy a gyermekvállalás ne jelentse egyúttal a szegénység vállalását. A nyugdíjasok helyzetéről szólva Harrach Péter elmondta: a nyugdíjrendszer egésze van válságban. Szerinte nem feltétlenül a nyugdíjkorhatárt kell változtatni, hanem a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételeit kell megteremteni. Harrach Péter hangsúlyozta: a KDNP fontosnak tartja, hogy a munkavállalás és a nyugdíj együtt is megvalósítható legyen. A fogyatékosok helyzetén a foglalkoztatási rehabilitációt megoldásával változtatnának a kereszténydemokraták. Az utóbbi években forráselvonásra került sor ezen a területen, tehát a fogyatékkal élők helyzete is romlott.

A nagy számú érdeklődőt vonzó eseményen, amelynek helyszíne a soproni Szent Benedek Idősek Háza volt, részt vett Firtl Mátyás (KDNP) Sopron országgyűlési képviselője, és Földes Tamás az MKDSZ soproni elnöke is.
(V)