CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

2000. március 17., péntek 00:00


Támogatási szerződés ünnepélyes aláírása

TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS ÜNNEPÉLYES ALÁÍRÁSA

A Soproni Ipari Park fejlesztése jelentős állomáshoz érkezett. A hosszas előkészítő munka eredményeképpen március 17-én került aláírásra a Phare Brüsszeli Bizottsága által jóváhagyott támogatási szerződés mind a Phare-ral, mind pedig a kivitelező Egri Útépítő Kft-vel. Az aláírásra a Városházán került sor.

Dr. Gimesi Szabolcs polgármester beköszöntőjében hangsúlyozta, a vállalkozói zóna megvalósulása hozzásegíti Sopront, hogy az Európai Unió határvonalának eltűnésével a város újra visszanyerje azt a regionális helyzetét, melyet már 1921-ben is betöltött.

Balogh Ottó, a FVM Területfejlesztési PHARE Programirányító Iroda igazgatója annak a kérdésnek a megválaszolásával kezdte köszöntőjét, hogy "Miért támogatja az EU illetve Ausztria ezt a projektet? Azért, mivel a 1995/96-os tárgyalásokon sikerült meggyőzni az osztrák partnert arról, hogy egyenrangú szomszéddal együttműködve lesz lehetősége eredményt elérni. Ehhez azonban magyar oldalról is ki kell építeni azokat a vállalkozói zónákat, melyeket Ausztriában már kiépítettek. Ezen úton járva Szentgotthárd, Szombathely és Lenti után most itt, Sopronban kezdünk neki a kivitelezési munkáknak. 
A közel 900 Mft-os beruházással szeretnénk helyzetbe hozni a várost, hogy a gazdasági, kulturális terület erősítésével visszakaphassa regionális szerepét. Mindez Sopron vezetőinek támogatása nélkül elképzelhetetlen, ezért is köszönöm a pozitív hozzáállásukat, anyagi szerepvállalásukat." Balogh Ottó elmondta, bízik abban, hogy a soproni beruházás a város tudományos, szellemi kisugárzását fogja erősíteni, mely további út lehet a regionális szerep visszanyeréséhez.

A kivitelezési munkákat végző Egri Útépítő Rt elnök vezérigazgatója, Ligetvári Ferenc örömét fejezte ki, hogy munkájukkal hozzájárulhatnak az ország egyik kapujának, Sopronnak a fejlődéséhez. Reméli, hogy a fejlődés a Dunánál nem áll meg, s az ország egységes képet fog mutatni a vállalkozói zónák tekintetében.

Gálné Kapás Márta a SIP Kft. ügyvezető igazgatója megtiszteltetésnek veszi, hogy részese lehet e projektnek. 
"A szerződések aláírása rendkívül jelentős pillanat nemcsak az Ipari Park, hanem a város, a régió életében. Megköszönöm a minisztériumok, a Regionális Phare Iroda, az Egyetem és kiemelten a város vezetősége támogatását, közreműködését" - mondta az ügyvezető. Összegzésként: a SIP magas technológiai igényű gyártó tevékenységet folytató külföldi és hazai kis- és középvállalkozásokat szeretne a parkba telepíteni. A most induló beruházás megváltoztathatja hosszútávon Sopron gazdasági fejlődését.

A megyei Területfejlesztési Tanács elnökhelyettese, Firtl Mátyás zárásként arról is szólt, hogy Sopron hosszú idők óta szellemi, tudományos központja a régiónak, és a jövőben is az lesz. A minisztériumok, irodák mellett megköszönte a város vezetőinek, hogy a mai nappal egy sokéves probléma megoldását segítették elő.

A megjelentek között ott volt Ágota Gábor alpolgármester, dr. Kovács Zsolt, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektor-helyettese, Györfy Gábor, a Regionális Phare Iroda vezetője, valamint az Ipari Park megvalósulásában eddig és a jövőben is együttműködő partnerek képviselői. A program további részében a Park területén információs tábla avatásán vettek részt a meghívottak.

NZs.

Polgármesteri Hivatal