CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2006. november 26., vasárnap 18:53


Chagall - mesterművek 1908-1922-ig

Chagall - mesterművek 1908-1922-ig

Kunstforum Wien (Bank of Austria, Wien Freyung 8 1010 Wien)
Web:http://www.ba-ca-kunstforum.at/

Katalógus € 30.00
Nyitvatartás: naponta 10-től 19 óráig
Péntekenként 10-től 21 óráig
Belépőjegy € 8.70

Szerevezettségből a komoly kiállításoknál megszokott tökéletesség. Helyszín a belváros, az idézett osztrák bank kiállítóterme, most éppen egy karácsonyi zsibvásár szomszédságában, némi parkolási nehézségek közepette. Kevés terelőút, tél előtti standard állapot. A kiállítás célszerű látogatási ideje a nyitás környékén, mert 2 órával később már "telt ház" van, a művekhez nehezebb hozzáférni.

A kiállítás területe a belépővel együtt 7 terem. Négy hatalmas, három közepes magassággal. A terület adott, megtöltésében a szervezőnek már hatalmas gyakorlata van, a világítás a bécsi nagy múzeumokban megszokott színvonalú. A Chagall életműrészlet azon tárlatok folytatója, melynek során nem egy teljes életművet, hanem annak egy szempont vagy időintervallum szerinti (jelenleg ez utóbbi), jól körülhatárolható részletét mutatja be a Kunstforum.


A nagy művészek megbecsültségének folyamatos mutatója az a "töltelékanyag", melyben jónevű művészettörténészek felfedezik a nagy alkotások részletmegoldásait. Ezek többsége alig-alig marad meg a látogatóban, aki - befogadóképessége korlátozottságában természetesen - a "nagy művekre" koncentrál, próbálja azokat rögzíteni emlékezetében, hogy a nyomatok alapján létrejövő "szellemi rekonstrukciója" hű legyen a valósághoz.


Jelen esetben ezt jól segítheti a mi zsebünkhöz meglehetősen drágán mért katalógus, mely a valósághoz képest csak egy árnyalattal sikerült sötétebbre, egyébként színhelyes és standard minőségű.


A kiállítás anyaga azon oroszországi évek termése, melyek közvetlenül megelőzik a végleges Nyugatra emigrálást.A főként a moszkvai és szentpétervéri múzeumok anyagából álló tárlat több, mint száz képből álló anyaga valóban a későbbi, emigrációban készült nagy művek szellemi bázisa, az orosz-zsidó hagymányok és azok megjelenése részben a valóságban, részben átformáltan, a művész fantáziájában. Többnyire megtalálhatók benne mindazon bázis-formák, melyek a középkorú Chagall nagy műveit is jellemzik. Nyomonkövethető a művek sorában a forma- és színvilág, a többszintű eseménykezelés festői kifejezőeszközök fejlődése.

A Kunstforum Chagall kiállítása természetesen minden, a kultúrára fogékony, művészetkedvelő számára ajánlható. Nehéz, nem is lehet kifejezni azt, hogy egy kiállítás megtekintése mennyire "éri meg". Mégis ki kell mondanunk, hogy akik minden további nélkül megengedhetik maguknak a látogatással együttjáró kiadást, vagy szakmailag erősebben kötődnek, azoknak feltétlenül ajánljuk. Akik átfogó, egyben teljességre törekvő kiállítások látogatói, azoknak is megfontolásra ajánljuk ennek a tizennégy évet átfogó visszaemlékezésnek szép képeit.

A képanyagot a Kunstfórum sajtóanyagából vesszük.
- DI -