CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. december 03., vasárnap 18:19


Nyolcvanöt év után nyílt meg ideiglenesen két határátkelő

Nyolcvanöt év után nyílt meg ideiglenesen két határátkelő

Elengedhetetlenül fontos, hogy az évszázadok óta meglévő, a településeket összekötő,de évtizedek óta elhanyagolt utak felújítása, korszerűsítése minél előbb megtörténjen.

Több szónok is történelminek nevezte a Harka-Sopronnyék (Neckenmarkt), majd azt követően az Ágfalva –Somfalva (Schattendorf) határátkelőpontok megnyitását december 1-jén tartott két egymást követő ünnepségen.



Harka-Sopronnyék

Az eseményeken magyar részről részt vett Firtl Mátyás, a térség országgyűlési képviselője. Firtl Mátyás a Harka-Sopronnyék határátkelőn mondott ünnepi köszöntőjében kiemelte: hogy az ezerévesnél is régebbi Borostyánkőút mindig is összekötötte a térséget egészen a 85 évvel ezelőtti határmegvonásig, majd a második világháborút követően természetellenes módon épültek meg azok a határok, amelyek vasfüggönnyel választották el évtizedekig egymástól a két világrendet, az ismerősöket, rokonokat, jó szomszédokat.



Franz Steindl tartományfőnök-helyettes (Burgenland), Firtl Mátyás országgyűlési képviselő és Liese Prokop osztrák belügyminiszter
Harka-Sopronnyék

A nagyszámmal megjelent gyerekek és fiatalok láttán Firtl Mátyás örömét fejezte ki, hogy a megnyíló határok egy olyan újabb lépést jelentenek, amelyeknek eredményeképpen a ma felnövő nemzedék már csak hallomásból fog arra emlékezni, hogy voltak olyan idők, amelyek átjárhatatlan határokat emeltek két szomszédos település, ember és ember közé.

Tizenhat évvel a vasfüggöny lebontása után eljött az ideje annak, hogy a régi utak újból, a valóságban is összekössék a településeket, vállalkozásokat, az embereket, megteremtve a közös kulturális, gazdasági és emberi kapcsolatok erősítését, amely a határ mindkét oldalán élő közösségek gyarapodását, egymás értékeivel való gazdagodását.


Mindehhez Sopron országgyűlési képviselője azt is elengedhetetlenül fontosnak tartja, hogy az évszázadok óta meglévő, a településeket összekötő,de évtizedek óta elhanyagolt utak felújítása, korszerűsítése minél előbb megtörténjék. Ezt a gondolatot hangsúlyozta Kránitz László (MSZP) képviselő is, aki reményét fejezte ki, hogy a jövőben a közös munka eredményeként minél több határszakasz válik átjárhatóvá a térségben.

Az osztrák részről megjelent politikusok között jelen volt, és ünnepi beszédet mondott Liese Prokop, szövetségi belügyminiszter.

A harkai határnyitást követően az ünnepség az Ágfalva-Somfalva határátkelőpont helyszínén folytatódott.


*

A Harka–Sopronnyék (Neckenmarkt) és Ágfalva–Somfalva (Schattendorf) közötti átkelőket kizárólag turisztikai céllal lehet használni március végéig reggel 7-től este 7-ig, míg a tavaszi és a nyári időszakban reggel 6-tól este 10-ig. A határon csak érvényes okmányokkal lehet átmenni.

firtl.sopron.hu