CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2006. december 03., vasárnap 18:25


„a következő időszak önkormányzatokat érintő legfontosabb kérdéseiről”

Sajtóközlemény – dr. Szakács Imre a keddre tervezett önkormányzati egyeztetésről

Sajtóközlemény – dr. Szakács Imre a keddre tervezett önkormányzati egyeztetésről

December 5-én, kedden délelőtt 10.00 órára „a következő időszak önkormányzatokat érintő legfontosabb kérdéseiről” egyeztetésre hívja a megyei közgyűlések elnökeit Dr. Lamperth Mónika, önkormányzati és területfejlesztési miniszter.

A Kormány és az önkormányzatok közötti érdemi párbeszédet magam is rendkívül fontosnak tartom, illetve tartanám, kicsit mégis csalódott vagyok, hogy – a korábbi ígéret ellenére - nem a miniszterelnök, hanem Lamperth Mónika miniszter asszony lesz a tervezett egyeztetés házigazdája.

A megjelölt időpontot annyiban tartom érdekesnek, hogy ugyanezen időpontban parlamenti ülés is van, ahol éppen a 2007. évi költségvetés is szerepel a napirendek között. Mivel a megyei közgyűlési elnökök közül többen – így jómagam is - országgyűlési képviselők is vagyunk egyben, el kell döntenünk, hogy a két program közül melyiket tartjuk fontosabbnak. Felvetődik a kérdés: csupán véletlen a két időpont egybeesése, vagy tudatos volt az időpont-választás?

A Győr-Moson-Sopron megyében élők érdekeit szem előtt tartva elfogadom az önkormányzati miniszter meghívását, jelen leszek a keddi egyeztetésen, ahol a következőket fogom képviselni:

1.      Ne szüntessék meg a megyei területfejlesztési pályázatokat, hiszen ezek biztosították számos olyan beruházás (pld. járdák, vízelvezető árkok, közintézmények nyílászáró cseréi stb.) pénzügyi forrását, melyek a falvakban élők életminőségének javítását szolgálják. Jelen állapot szerint a 2007. évi költségvetés ezeket a forrásokat teljesen megszünteti.

2.      Kérni fogom, hogy a megye hátrányos helyzetű kistérségeit kiemelt támogatásban részesítsék.
Kiállok azért, hogy a tönkretett Szigetköz rehabilitációjától ne vonják el a támogatást. 2007. évi költségvetésben sajnos ez a tétel sem szerepel.

3.      Kérni fogom Lamperth Mónikát - mint kormánytagot - , hogy képviselje a kormányban azt, hogy ne zárják be a megyében működő kórházakat.

Bízom abban, hogy a keddi találkozó valóban konkrét eredményt is hoz, hogy az önkormányzatokat érintő kérdésekben érdemi előrelépés is születik, nem csak látszat-egyeztetés.


                       dr. Szakács Imre s.k.
                    a GYMS Megyei Közgyűlés elnöke