CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2006. december 05., kedd 12:51


Kettős előadás a Csillagászati Szabadegyetemen

Kettős előadás a Csillagászati Szabadegyetemen

December 8-án, pénteken kettős előadással záródik a Fényi Gyula Csillagászati Szabadegyetem IV. szemesztere.

Egzotikus légköri és geomágneses jelenségek megfigyelése a Nagycenki Obszervatóriumban

A Nagycenki Geofizikai Obszervatóriumban évtizedek óta számos érdekes légköri és geomágneses jelenség megfigyelése folyik, hosszú, folyamatos adatsort biztosítva a tudományterület művelői számára. Az előadó eme hatalmas gyűjteményből mutat be néhány egzotikus darabot. Láthatunk majd – többek között – a Föld mágneses terének időbeli változásait bemutató regisztrátumot, geomágneses szempontból nyugodt ill. zavart időszakban; az ionoszféraszondázás eredményeként kapott nappali ill. éjszakai ionogrammot; valamint egy földi áram regisztrátumot, amelyen szépen láthatók a pulzációk. Az előadáson előkerülnek még egyéb érdekességek is, mint például a hangfrekvenciás mérési adatoknál megjelenő whistler-ek (légköri „füttyök”); a Schumann-rezonancia jelensége, illetve a légköri elektromos térerősség napi változását és csúcskisülési jelenséget bemutató regisztrátum.

Előadó:

Dr. Bencze Pál

az MTA doktora, c. egyetemi tanár, MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet


Űrkutatási munkák középiskolásoknak, egyetemistáknak
Hunveyor-Husar iskolarobot építés, meteoritek és holdkőzetek, holdi-marsi tájakon – Magyarországon

Különlegesen szép házi feladatok vannak belefogalmazva egy füzetsorozatba, melyet a Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport készít az Eötvös Egyetemen, Budapesten. Lehet segítségükkel gyakorló űrszonda modellt készíteni (Hunveyor), körülötte tevékenykedő kisautóval (Husar rover), méréseket végezni a modell környezetében, terepre vinni őket. Hova? Magyarországi Mars-analóg tájakra, melyekből többet is bemutat majd az előadás. Más tanulmányozni való is akad: például a NASA űrhajósok által gyűjtött holdkőzetek, vagy a japán gyűjtésű antarktiszi meteoritek. A kedves tantárgyak is mind megjelennek, összekapcsolva az űrkutatással: űrkutatás és geometria, űrkutatás és fizika. A jó kedvvel végzett munkánál és tanulásnál nincsen szebb időtöltés. Ebben segít az előadás, és a füzetsorozat is.

Előadó:

Dr. Bérczi Szaniszló

fizikus, csillagász; egyetemi docens, a földtudomány kandidátusa; az ELTE TTK Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Csoportjának vezetője

Időpont: december 8. (péntek), 17 óra

Helyszín: TIT Széchenyi palota előadóterme (Széchenyi tér 2., II.em.)

A program látogatása ingyenes, a szervezők minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak!



Szalai Tamás <szaszi@bdeg.sopron.hu>