CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. december 10., vasárnap 20:35


120 éves a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

120 éves a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön december 7-én a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön 120. évfordulója alkalmából ünnepséget tartott.

A rendezvényen jelen volt Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, Csere László bv. vezérőrnagy, a Büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, aki a büntetés-végrehajtás aktuális helyzetéről szólt.


Sopronkőhidán 1886 őszén kezdte meg működését a fegyház. Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter elmondta: a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön megfelel az európai börtönügyi szabályoknak, ami a tíz éve tartó, két milliárd forint értékű beruházásnak köszönhető.

Az intézetben az átlagos büntetési idő hat, a fogva tartottak átlag életkora pedig 33 év. A körletekben szolgálatot teljesítők között is csak három fő a negyven év feletti.


A jubileum alkalmából kiállítás nyílt a fegyházban az épület 120 éves történetéről, amiről egy kiadványt is megjelentetett az intézet. Az ünnepi eseményen – többek között – bemutatták az intézet történetét, az Equal-programot. Előadás hangzott el a munkáltatási rehabilitációról.