CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. december 15., péntek 12:38


A Húség Napja Sopronban

A Húség Napja Sopronban

Az 1921-es soproni népszavazásra emlékezett Sopron december 14-én. A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban díszünnepséget tartottak, amelyen átadták a város által adományozott kitüntetéseket és díjakat, majd a Hűségzászlónál. és a Fő téren folytatódott az ünnepség.A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban tartott ünnepségen Dr. Fodor Tamás polgármester beszédében a város népszavazáskorabeli polgármestrét, Sopronyi Thurner Mihályt és a hűség mellett kiálló soproniakat méltatta. Hangsúlyozta: Az 1921-es népszavazás sorsdöntő volt, amely a város és környéke, de egyben az ország történelmére hatással volt.

Sopron és a nyolc környékbeli település – Ágfalva, Balf, Bánfalva, Fertőboz, Fertőrákos, Harka, Kópháza, Nagycenk – települések közös voksának köszönhető, hogy Sopront a Civitas Fidelissima, a leghűségesebb város címet elnyerte a nemzettől.
A díszünnepségen, az esemény fővédnökeként részt vett Mádl Dalma asszony. Mádl Ferenc, volt köztársasági elnök köszöntőjét a köztársasági elnöki hivatal küldötte tolmácsolta.
A rendezvényen Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője és a megyei közgyűlés tagja gratulált Sopron város kitüntetettjeinek, és átadta Győr-Moson-Sopron Megye megyezászlóját Dr. Fodor Tamás polgármesternek két reprezentatív megyei fotóalbum kíséretében, amely a megye településeinek kulturális örökségét, közös múltját örökíti meg.

Az ünnepséget követően a Hűségzászlónál helyezték el a város koszorúját, amelyen a soproniak a hűségük szimbólumaként felköthettek egy-egy nemzetiszín szalagot. A Hűségzászlónál az országgyűlési képviselők és az egykor szavazó nyolc település polgármesterei is elhelyezték a megemlékezés koszorúit, majd az emlékezők koszorút helyeztek el Sopronyi Thurner Mihály Fő téri szobránál és a Hűségkapunál.

Sopron Város 2006. évi kitüntetettjei

A Civitas Fidelissima arany fokozatát dr. Amberger Erzsébetnek, az ezüst fokozatot Ilias A Trakakisnak, a bronz fokozatot Szabó Pálnénak adományozzák. Dr. Kirány Jenő-díjat kapott dr. Juhász Kálmán és Veres Pálné, dr. Schwarz Mária. Humanitas-díjban részesül Baaderné Pócza Éva és Hanzséros Lajosné.
Sopron Kultúrájáért díjat Bősze Balázs vehetett át. Sopron Kiváló Pedagógusává Bakó Erzsébetet, dr. Fülöp Józsefnét és Králik Tibort választották. Sopron Sportjáért díjat Fekete Imrének és Szupper Róbertnek adtak át. Sopron Ifjú Tehetsége díjat Babos Zsuzsannának adományoztak. A Sopron szolgálatáért díjat Kőhidi Péternek, Böröcz Istvánnak, dr. Becher Rezsőnek és Tóth Veronikának, a Civitas Fidelissima-díjat ezúttal Áder Frigyesnek ítélték. Sopronért Emlékéremben ifj. Kiss Károly, Láng Imre, Leni Wetzer, Szőke Mária, TarjánRajmundné, Tranta Károlyné és Varga Katalin részesült.

Megyezászló Sopronnak

Firtl Mátyás megyei alelnök a Hűség Napján adta át Sopronnak Győr-Moson-Sopron Megye zászlóját
Az 1921. évi népszavazás 85. évfordulóján tartott városi ünnepségen adta át a megyezászlót Sopron városának Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke.


A Hűség Napja a legalkalmasabb ünnep arra, hogy Civitas Fidelissima átvegye a megyezászlót - mondta köszöntőjében Firtl Mátyás – hiszen a 85. évvel ezelőtti népszavazás is éppen arról az összetartozásról szólt, amely mellett akkor a város, a nehéz történelmi helyzetben kiállt.

A megyezászló is az összetartozás és a hűség jelképe. Annak a közösségnek az összetartozását jelenti, amely éppen a kényszerű határmegvonások következtében kellett, hogy létrejöjjön a megszüntetett vármegyékből, és amelyekhez való tartozásukat, hűségüket 1921-ben egyértelműen kinyilvánították a térségben lakók.

A közös értékek, hagyományok, a közös történelem, a közös múlt, a kultúra és évezredes harc és munka köti össze a megye lakóit, amely értékeknek a jövőben is összekötő erőként kell erősíteniük az utánunk jövőket – fejtette ki Firtl Mátyás. Egyben arra kérte Sopron város polgármesterét, Dr. Fodor Tamást, hogy Győr-Moson-Sopron Megye zászlaját őrizze a város az összetartozás jelképeként, és helyezze el az azt megillető méltó helyre a város zászlóinak sorába.
(cyberpress)