CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2006. december 17., vasárnap 13:59


A burgenlandi tartományi kormány legutóbbi ülésén 12.500 eurós interreg-támogatást hagytak jóvá az úgynevezett 'Pannon térség vízellátása' tanulmányhoz

A Pannon térség vízellátása

A Pannon térség vízellátása
A burgenlandi tartományi kormány legutóbbi ülésén 12.500 eurós interreg-támogatást hagytak jóvá az úgynevezett "Pannon térség vízellátása" nevű tanulmány és koncepció elkészítéséhez.
Az Észak-Burgenlandi Víz- és Csatornamű Szövetkezet a szomszédos magyar partner hivatalokkal együttműködve kíván részt venni az Interreg-projektben. Első lépésként a két ország vízügyi szakemberei vizsgálják a térség vízellátásának helyzetét és gazdaságosságát.
Alapvetően három térségi vízellátó rendszer összekapcsolásáról van szó. Az együttműködés kiinduló oka a Fertőzug vízellátásának fejlesztése volt. Mivel az észak-burgenlandi vízellátó a vízbázisoktól távol, a tó ellentétes oldalán található, vetődött fel egy magyar oldali átvezetés lehetősége.
Osztrák és magyar szakemberek olyan konstrukciót dolgoznak ki, amely szerint a Fertőzug fejlesztendő vízellátása a fertőszentmiklósi vízbázisról kerülne megoldásra. Cserébe, Nagymarton/Mattersburg térségéből, a lajtaszentmiklósi/neudörfli vízbázisra települve Sopron irányába történne hasonló nagyságrendű vízmennyiség átadása.
A közös tervek kidolgozásához csatlakozna még a közép-burgenlandi vízmű másfajta igénye, miszerint üzembiztonsági összekapcsoló vezetéket építenének Kópháza és Sopronkeresztúr/Deutschkreutz között.
Forrás: orf.at