CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2007. január 01., hétfő 01:15


Göncz Kinga jelenlétében felvonták az EU zászlaját Bukarestben

Göncz Kinga jelenlétében felvonták az EU zászlaját Bukarestben
2006. december 31.

Göncz Kinga külügyminiszter is részt vett vasárnap a bukaresti kormánypalota elõtt - több európai ország magas rangú politikusával együtt - Románia EU-csatlakozása alkalmából rendezett ünnepélyes zászlófelvonáson. Ezzel egyidõben az ország minden megyeszékhelyén felvonták az Európai Unió zászlaját. A kormányhivataloknak otthont adó Victoria-palota elõtt helyi idõ szerint este fél nyolckor kezdõdött a fennkölt ceremónia. Traian Basescu államfõ és Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök együtt vonult el a katonai díszsorfal elõtt, majd rövid beszédben üdvözölte a vendégeket.

A meghívottak sorában ott volt Olli Rehn, az Európai Unió bõvítési biztosa, Margot Wallström kommunikációs biztos, Josep Borrell, az Európai Parlament elnöke, Frank-Walter Steinmeier német, Göncz Kinga magyar, Ivailo Kalfin bolgár és Per Stig Moller dán külügyminiszter is.

Tariceanu hangsúlyozta: Románia bizakodással tekint a jövõbe, tudva, hogy elsõsorban saját erejére támaszkodva boldogulhat, de számíthat a nagy európai család szolidaritására, támogatására is. Basescu arra hívta fel a figyelmét, hogy az európai integráció legfõbb szempontja a térség békéjének és biztonságának szavatolása.

Göncz Kinga délután érkezett különgéppel Bukarestbe, ahol Mihai Razvan Ungureanu, az államfõ és a miniszterelnök egyaránt fogadta õt. A magyar vendég érkezésének pillanatában a fõvárosban már láthatóak voltak a nem mindennapi szilveszter-éjszaka elõkészületei: mind a Forradalom terén, mind az Egyetem téren felszerelték már a díszeket, a reflektorokat, a tûzijáték kellékeit.

A nagy ünneplés elõtt a magyar diplomácia vezetõjének alkalma volt rövid megbeszélést folytatni a román külügyminiszterrel. A tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón a két politikus arra helyezte a hangsúlyt, hogy Románia uniós csatlakozása mindkét országnak, mindkét nemzetnek a javára válik.

Göncz Kinga leszögezte: Románia csatlakozása elõsegíti az ország fejlõdését, a román-magyar kapcsolatok elmélyítését. Emlékeztetett arra, hogy a csatlakozás megvalósulásában a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) is nagy szerepe volt.

Az Európai Unió remélhetõleg nem csupán gazdasági közösség lesz, hanem az európai értékek közössége is - fogalmazott a magyar politikus, példaként említve az emberi és a kisebbségi jogok tiszteletben tartását. A miniszter-asszony megállapította: egy adott ország számára szellemi gazdagságot jelent, ha többkultúrájú, többnemzetiségû.

Ungureanu kifejezte reményét, hogy a közös integrációs szervezetben a két ország közötti párbeszéd folyamatos lesz.

Egy kérdésre válaszolva Göncz Kinga jelezte, hogy a jövõben Románia és Magyarország elsõsorban az energiapolitika terén, a Nyugat-Balkán kérdésében, valamint az EU keleti szomszédság-politikájának a témájában folytathat szorosabb együttmûködést.

www.mti.hu