CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2007. január 01., hétfő 18:15


Áremelések - menetrend szerint

Drágul a közlekedés, a közszolgáltatások, az egészségügy

Áremelések - menetrend szerint
Drágul a közlekedés, a közszolgáltatások, az egészségügy

Szakértők előzetes becslése szerint 15-20 ezer forinttal marad kevesebb a hónap végén a családi kasszában az ár- és járulékemelések és az állami támogatások szigorítása miatt. Az alapvető élelmiszerek mellett az inflációt meghaladóan drágulnak a közszolgáltatások is.

A kormány számításai szerint az életszínvonal a 2005-ös szintre esik vissza, ami 4 százalékos reálbércsökkenésnek felel meg.

Egészségügy

Vizitdíj, kórházi napidíj, nyilvános várólista és gyógyszerdrágulások - a legtöbb változás az egészségügyben lesz 2007-ben. Január 15-től a gyógyszerártámogatás csökkenésével egyes medicinák ára a duplájára emelkedik, de olyan is lesz, például a koleszterincsökkentő szerek, amelyekért a korábbi ár háromszorosát kell fizetni. Tb-támogatás csak a legolcsóbb készítményekre jár. Az eddig ingyenes gyógyszerekért pedig 300 forintos dobozdíjat kell fizetni. Február 15-től minden egyes orvoslátogatás 300 forintba kerül és ugyanennyi lesz a kórházi kezelés napi díja is.

Fűtés

A gáz ára egyelőre nem emelkedik, a támogatási rendszer változása miatt azonban többezer családnak a korábbi összeg másfélszeresét kell fizetnie a fűtésért. Azoknak a családoknak ugyanis nem jár támogatás ahol az egy főre jutó havi jövedelem eléri a 93 ezer forintot. A fogyasztók harmada 60-70%-kal többet fizet a gázért és a távfűtésért. Ők azok, akik semmilyen állami kiegésztést nem kapnak a rászorultsági alapúvá tett támogatási rendszerben. Lesznek olyanok, köztük nyugdíjasok is, akik a kompenzáció ellenére fizetnek 30%-kal többet.

A távfűtés a nagyobb városokban 45-65%-kal drágul, miután az önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltatók nem kedvezményes, hanem piaci áron kapják a gázt a megszigorított támogatási rendszerben.

Közszolgáltatások

A közszolgáltatások a legtöbb nagyvárosban inflációt meghaladó mértékben drágulnak. A csatornadíj Budapesten és Debrecenben több mint 9, Győrött 7, Szegeden pedig 10 százalékkal magasabb januártól. A vízért Budapesten és Debrecenben egytizedével kell többet fizetni. További növeli a rezsiköltséget a szemétszállítási díj 8 és fél százalékos drágulása. 10%-kal kell többet fizetni a kábeltévéért is.

Közlekedés

Drágább január elsejétől a tömegközlekedés is. A helyi tömegközlekedés - várostól függően - 15-50%-kal drágul. A helyközi pedig 10, illetve 35%-kal a kétlépcsős, februári és májusi áremeléssel. Négy hónap múlva ugyanannyiba kerül a vonatjegy, mint a jelenleg drágább távolsági buszjegy. Miskolcon, Szegeden, Győrött és Pécsett az infláció sokszorosával emelkednek a díjak. Budapesten átlagosan 13 százalékkal kell többet fizetni. Egy felnőtt bérlet 7.350, a tanuló és -nyugdíjas bérletek 2950 forintba kerülnek. A vonaljegyekért 230 forintot kell fizetni.

Májustól lesz egységes a vasúti és buszjegyek ára. Ehhez a MÁV és a Volán tarifáit két lépcsőben emeli a kormány. Januártól a vasúti jegyek 16%-kal kerülnek többe, májusban ezt egy újabb 17 százalékos drágulás követi. A Volán járatain 6 és 4%-kos lesz az áremelés. A kormány tervei szerint 2007-ben megszűnik az esti és a levelező tagozatos hallgatók utazási kedvezménye, a nappali tagozatos egyetemisták és főiskolások pedig 67 és fél helyett ötven százalékos kedvezménnyel utazhatnak kizárólag a lakóhelyük és az iskola között.

Élelmiszerek

Az élelmiszerek eltérő mértékben drágulhatnak januártól. A húsipari szövetség csak húsvét után emelné az árakat, a baromfi termékek esetében 10-15 százalékos drágulást tartanának indokoltnak. A tejtermékek ára 6-8 százalékkal emelkedhet 2007 első hónapjaiban. A kenyérért a tervek szerint 15 százalékkal kérnének többet a pékek.

Adó

Adóemeléseket is hoz az új év, számos kedvezmény pedig megszűnik. Mától nem jár a 60 ezer forintos sulinetes kedvezmény, de a szellemi tevékenység sem adózik kedvezményesen. Az új lakáshitelt felvevőknek már nem jár a személyi jövedelemadó-kedvezmény, a régebbi kölcsönnel rendelkezők ezt 2010-ig még igénybe vehetik. Ezentúl a nyugdíj összege is beszámít az adóalapba, ha a nyugdíjas dolgozik. Tavasztól az őstermelőknek és a háztartásbelieknek is járulékot kell fizetni. Az évi 6 és fél millió forintnál többet keresőknek pedig 4 százalékos szolidaritási adót kell fizetniük 2007-től.

A 18 százalékos személyi jövedelemadó sávhatára az eddigi 1 millió 550 ezerről 1 millió 700 ezer forintra emelkedik, de megszűnik a felsőoktatási tandíj adókedvezménye is. Az adókedvezmények igénybevevőinek körét szűkítette a kormánytöbbség azzal, hogy évi 6 millióról 3,4 millióra vitte le a felső jövedelmi határt.


www.hirtv.hu