CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. január 10., szerda 11:25


Megtartotta idei első tanácsülését az Eurégió West/Nyugat Pannónia elnöksége

Megtartotta idei első tanácsülését az Eurégió West/Nyugat Pannónia elnöksége

Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke az osztrák-magyar határon húzódó településközi utak, kerékpárutak helyzetéről, továbbá a kijelölt határátlépési pontokon történő gyalogosforgalom helyzetéről tartott előadást.

Január 9-én tartotta idei első tanácsülését az Eurégió West/Nyugat Pannónia elnöksége Győrött a Megyeházán. Az ülésen a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat átadta az elnökséget Vas Megye Önkormányzatnak. A napirendi pontok között Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke az osztrák-magyar határon húzódó településközi utak, kerékpárutak helyzetéről, továbbá a kijelölt határátlépési pontokon történő gyalogosforgalom helyzetéről tartott előadást.


Az ülésen elhangzott: a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye, de Burgenland számára is egyformán fontos a vasútfejlesztés, a településközi utak kérdése, és kiemelten Vas Megye számára a Rába szennyezésének kérdése, illetve annak megoldása.

Dr. Székely Csaba, a GySEV Zrt. vezérigazgatója a megvalósítandó projektekhez kérte a résztvevők politikai támogatását. Az egész régió alapvető érdeke, hogy a logisztikai központot képviselő vasúttársaság fejlődjön és jól működjön – mondta el Firtl Mátyás az ülést követően, ezért a térségbeli vállalkozások, a gazdaság fejlődésének lehetőséget adó, másrészt az emberi kapcsolatok erősödését elősegítő infrastrukturális fejlesztések támogatását mindenképpen szükségszerűnek és célszerűnek nevezte.

Hozzátette: A GySEV a régió vasúttársasága. Új dimenzió nyílik a térség gazdasági szereplőinek, a Körmend-Zalalövő irányú vasútfejlesztéssel, amely egyben az emberi kapcsolatok erősödését is segíti a térségben. A vasútfejlesztéssel kapcsolatos napirendi pontban az ülésen a továbbiakban a Sopront érintő pályakorrekciókról is szó esett.

Előadásában Firtl Mátyás utalt arra, hogy a GySEV érdeke is, hogy a régió útjai újjáépüljenek. A közelmúltban megnyitott határátkelési pontok pedig szintén szükségessé teszik a határ két oldalán fekvő települések közötti útfejlesztést, amit a határon átnyúló projektekkel kellene megvalósítani. Ebben a régió érdekeit szolgáló kérdésben a VÁTI jelenlévő képviselője is egyetértett, aki egyben előadásában

A résztvevők tárgyaltak arról is, hogy a Rába szennyezésének a kérdésének megoldásának szorgalmazása a munkacsoport egyik kiemelt feladata, annál is inkább, hogy a Rába ökológiai egyensúlyának helyreállítása az egész régiót érinti.

A munkacsoport idei első ülésén napirenden szerepelt még a 2007-2013 osztrák-magyar operatív program bemutatása, az Európai Testületi Együttműködési Csoportosulás működtetése, a határon átnyúló foglalkoztatási paktum előkészítésével kapcsolatos Interreg-projekt, az Eurégió West/Nyugat Pannónia Művészeti Díj, amelyet idén Zala Megye Önkormányzata ír ki, és amelyről kiadvány kiadását tervezi az Eurégió West/Nyugat Pannónia Munkacsoport.

.(V)