CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2007. január 15., hétfő 12:24


Szakács Imre: „Az egészségügyi miniszter ámokfutásának következményeiért nem vállalunk felelősséget”

Szakács Imre: „Az egészségügyi miniszter ámokfutásának következményeiért nem vállalunk felelősséget”

- A szakminiszter ágyszámleépítési javaslata egy diktátum, ami régiós szinten kezelhetetlen, szakmailag pedig megalapozatlan - fogalmazott Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke mai győri sajtótájékoztatóján, amelyet a Molnár Lajos egészségügyi miniszter nevéhez fűződő egészségügyi „reformmal", nevezetesen az ágyszámleépítés kérdésével kapcsolatban tartott, mint a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházat – a régió legnagyobb kórházát - fenntartó megyei önkormányzat képviselője, egyben a Nyugat-dunántúli Regionális Egészségügyi Tanács (RET) tagja.

A szakminiszter a RET-ekre hárítaná a döntés felelősségét, de ezzel csak azt éri el, hogy a három megye az elosztható ágyszámok kérdésében „egymás torkának ugrik” - mondta Szakács Imre, aki a kialakult helyzetet méltatlannak tartja, és kijelentette: mindebben nem kíván partner lenni.
- Molnár Lajos – Gyurcsány Ferenc támogatásával – egy, a választási ígéretekben nem szereplő programot akar az egészségügyi ellátórendszeren és annak érintettjein erőszakkal úgy végigvinni, ehhez a RET-eket használja fel - mondta a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a hatályos jogszabályok (az egészségügyi- és az önkormányzati törvények) a kórházakat fenntartó – megyei és városi – önkormányzatok feladat- és hatáskörébe utalja az egészségügyi ellátás kérdését.
,,Az egészségügyi miniszter ámokfutásának következményeiért az önkormányzatok nem vállalhatnak felelősséget. Ebben a színjátékban, amely meggyőződésem szerint sem a beteg, sem az egészségügyi dolgozók érdekeit nem szolgálja, mi nem akarunk és nem is fogunk részt venni” – fogalmazott Szakács Imre.

A múlt pénteki, Szombathelyen tartott munkaértekezlet után holnap, kedden délelőtt Kapuváron ül össze a RET, amely a kérdésben végső döntését január 26-án hozza meg.
(vásárhelyi)