CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2007. január 24., szerda 10:05


Megyei hírek, események

Firtl Mátyás a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj Pályázatról
Az önkormányzatokat érintő egyre kedvezőtlenebb gazdálkodási körülmények ellenére a megyének fontos a a szociálisan hátrányos helyzetű hallgatók támogatása

Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés alelnöke, oktatásért felelős tisztségviselője a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj Pályázat jelenlegi állásról adott friss információkat január 22-i győri sajtótájékoztatóján.

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj Program 1999 júliusában a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat kezdeményezésére indult és a szakminisztérium támogatásával az eltelt évek alatt országos méretűvé vált. Tekintettel a kedvező fogadtatásra és elismertségre, a tapasztalt, megnyilvánuló igény növekvő mértékére, a megyei önkormányzat minden évben több milliós keretet különített el a szociálisan hátrányos helyzetű hallgatók támogatására. Tette ezt annak ellenére, hogy nem kötelező önkormányzati feladatról van szó.

Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjban azok a szociálisan hátrányos helyzetű hallgatók részesülhetnek, akiket az állandó lakóhelyük szerinti települési önkormányzat támogat, s államilag finanszírozott első alapképzésben, első kiegészítő alapképzésben, első szakirányú továbbképzésben, valamint első akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben nappali tagozaton folytatják tanulmányaikat. A rendvédelmi és katonai felsőoktatási intézmények hallgatói nem részesülhetnek támogatásban.

Firtl Mátyás elmondta, hogy az önkormányzatokat érintő egyre kedvezőtlenebb gazdálkodási körülmények miatt a megyei önkormányzat vezetése kérte az általa fenntartott intézmények vezetőit, hogy 2007. évi költségvetésüket a 2006. évi kiadásaikhoz képest 10 százalékkal csökkentsék. „Partnerséget kértünk az intézményeinktől. Tudjuk, hogy ez nem egy népszerű döntés, kérés, de a kényszerűség ezt diktálja. A 10 százalékos csökkentést a Bursa Hungarica-ra elkülönített keret esetében is meg kellett lépnünk, ezért a tavalyi 6 millió forinttal szemben az idei évben 5,5 millió forintot különítettünk el erre a célra.”


Az összesített megyei adatok alapján 148 települési önkormányzat biztosít ténylegesen szociális ösztöndíj-támogatást összesen 1758 hallgatónak. Közülük a megyei önkormányzat 152 főt támogat, a települési önkormányzatok által a rászorultság alapján felállított fontossági sorrend első helyére sorolt hallgatókat, településenként egy főt.

Az alelnök tájékoztatása szerint a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat az „A” típusú ösztöndíjat alkalmazza, mely szerint a tárgyév február 1-től kezdődően két féléven át, összesen 2x5 hónapra szóló támogatást jelent. A támogatás mértéke a települési önkormányzat támogatásának mértékével egyező, de maximum 5000 forint. Újdonság az előző évekhez képest, hogy az idén győri és soproni – tehát megyei jogú városban lakó - rászoruló diák is van a kedvezményezettek között. Újdonság az is, hogy 2007-ben a szakminisztérium támogatásának felső határát is maximálták, szintén 5000 forintban.

Az ösztöndíjban részesülő hallgatók a 2006/2007. tanév II. félévére és a 2007/2008. tanév I. félévére, összesen 10 hónapra kapják a megítélt támogatást.
(gymsmo.hu-cyberpress.hu)

Győr-Moson-Sopron Megye ismét bemutatkozott a Slovakiatour-on

Január 18-21. között rendezték meg Pozsonyban a 13. Slovakiatour Nemzetközi Utazás Kiállítást, amelyen Pozsony megye meghívására Győr-Moson-Sopron megye is – ismét - bemutatkozhatott. A négy nap alatt több száz érdeklődő fordult meg a szlovák-lengyel-magyar-orosz-cseh közös standon.

Győr-Moson-Sopron Megye iránt óriási volt az érdeklődés, főként a wellness- és gyógyfürdőkről kértek információkat. Sokan érdeklődtek még a Fertő-menti kerékpáros utakról, az épített örökségekről, Pannonhalmáról és a különböző fesztiválokról.
P.Z.



Megyei szociálpolitikai kerekasztal

Január 25-én, csütörtökön délelőtt 10.00 órakor Győrött, a Megyeházán tartja ülését a megyei szociálpolitikai kerekasztal, melynek tagjai a megyei önkormányzat működési területén szociális intézményeket működtető fenntartók képviselői, továbbá a fogyatékossággal élők Győr-Moson-Sopron megyei érdekvédelmi szervezeteinek képviselői. A rendezvényre meghívást kaptak a megyei nyugdíjas érdekvédelmi szervezetek vezetői is. A program házigazdája Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke lesz.

A szociális törvény (1993. évi III. törvény 58/B. § (2) előírásai szerint a testület évente legalább egy alkalommal ülésezik (első ízben 2004 szeptemberében). Feladata a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérése, a területet érintő aktuális feladatok, problémák megtárgyalása.
P.Z.