CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2007. január 29., hétfő 13:51


Magyar és osztrák diákok számára egyaránt hasznos határon átnyúló együttműködés

Magyar és osztrák diákok számára egyaránt hasznos határon átnyúló együttműködés

Firtl Mátyás a a fertődi Porpáczy Aladár Középiskola küldöttségével részt vett az osztrák társintézmény nyílt napján Frauenkirchenben

- A magyar és osztrák diákok számára egyaránt hasznos, tartalmas, jövőbemutató együttműködés további lehetősége adott, és ennek érvényesítésére – például a közös képzés megvalósításában – mindenképpen szükség van – jelentette ki Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés oktatásért felelős alelnöke, aki a közelmúltban részt vett az ausztriai frauenkircheni HAK iskola nyílt napján, a fertődi Porpáczy Aladár Középiskola küldöttsége élén.


A fertődi Porpáczy Aladár Középiskola és a frauenkircheni HAK iskola kapcsolata 12 éves múltra tekint vissza a közös magyar-osztrák vállalkozói ügyintéző képzésben.

Az ausztriai Frauenkirchenben működő társiskolában tett látogatása alkalmával Firtl Mátyás tájékozódott az iskolában folyó oktatásról, nevelésről, találkozott az iskola vezetőivel, tanáraival és az iskola tartományi fenntartójával.

A megyei küldöttség, – amelynek tagjai között volt még Wellner Andrea, a fertődi Porpáczy Aladár Középiskola igazgatója, Kozma László, Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzat Főtanácsosa, Fülöp Istvánné, a fertődi Porpáczy Aladár Középiskola igazgatóhelyettese és Szabó Jánosné, a fertődi Porpáczy Aladár Középiskola koordinátora – részt vett a bemutatkozó órákon több, amelyeken több, a továbbtanulás iránt érdeklődő szülő és diák jelent meg.

A nyílt napon az osztrák iskola fenntartójaként jelen volt Burgenland tartományi főinspektora, Gerhard Resch, akivel Firtl Mátyás a két iskola közös jövőjének érdekében folytatott megbeszélést. A megbeszélésen – többek között – szó esett a közös képzés lehetőségeiről.


Ausztriában és Magyarországon egyaránt fontosnak tartják a közös képzést és a mindkét fél számára kölcsönösen hasznos, hosszútávú, jó együttműködést.

A tartalmas szakmai program eredményeként új, a két fél tapasztalatait és tudását kölcsönösen hasznosító kezdeményezések indulnak el – mondta el a találkozót követően Wellner Andrea, a fertődi Porpáczy Aladár Középiskola igazgatója.

A szakmai program osztrák résztvevői között jelen: Gerhard Resch, Burgenland tartományi főinspektor, Emilie Toppel, a HAK-HAS Frauenkircheni iskola igazgatója, Brigitte Peck, a HAK-HAS frauenkircheni iskola koordinátora és Josef Ziniel, Frauenkirchen város polgármestere.

(cyberpress.hu)