CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

2000. jĂşnius 28., szerda 00:00


Témaismertető Sopron és környéke fejlesztési programról

Témaismertető Sopron és környéke fejlesztési programjáról

 

A DHV Magyarország Kft. Phare megbízás keretében 1999 második felében kezdte meg Sopron és környéke fejlesztési programjának kidolgozását. A program kedvezményezettjei Sopron mellett Ágfalva, Harka, Fertőrákos, Kópháza, Nagycenk, valamint 5 osztrák település: Deutschkreutz, Klingenbach, Loipersbach, Mörbisch és Siegendorf.

Az eltelt időszak alatt a programkészítők feldolgozták a régióra korábban kidolgozott területfejlesztési irányelveket, koncepciókat, számos interjút készítettek a térség vállalkozóival, az érintett önkormányzatokkal, civil szervezetek vezetőivel. Sopronban a humán-erőforrás, infrastruktúra, gazdaság szerinti bontásban, szekciónként tartott workshopok keretében elvégezték a SWOT-elemzést, meghatározták a térség fejlesztését szolgáló jövőkép főbb elemeit.

A június 27-én megtartott témaismertető célja egyrészt a társadalmi vita lehetőségének megteremtése volt, másrészt a felvázolt programokból azoknak a prioritásoknak, hangsúlyos irányoknak a kiválasztása, melyek részletes kidolgozása indokolt.

A fórumon elhangzottak eredményeként hat kiemelt projekt mentén folytatják tovább a munkát a programkészítők:

- Oktatási struktúra fejlesztése
- Kutatás-fejlesztés
- Technológiai park stratégiájának kidolgozása
- Komplex turisztika-fejlesztési program kidolgozása
- Konferenciaközpont létrehozása
- Településközi együttműködés fejlesztése

A résztvevők (gazdasági és kulturális területek szakértői, vezetői, a környék településeinek polgármesterei) felszólalásaikban hangsúlyozták a Nyugat-dunántúli Egyetem kiemelt szerepét, a Sopron és környéke természeti adottságainak kihasználását és fejlesztését (pl. gyógyturizmus, Fertő-tó).

Ágota Gábor alpolgármester összegzésében elmondta: a felvázolt jövőkép jól illeszkedik az elmúlt két évben elvégzett munkához, és alapot biztosít egy példaértékű összefogással elkészített projekthez. Az alpolgármester kiemelte többek között a soproni Erzsébet Kórház jövőbeni helyzetét, támogatásáról biztosította az egyetem Regionális Gazdaságkutató Intézet létrehozására irányuló kezdeményezését, valamint felhívta a figyelmet a környező településekkel, önkormányzatokkal való partneri együttműködésre.

Dr. Bognár Nándor ügyvezető igazgató biztosította a jelenlévőket arról, hogy a fórumon elhangzottak szerint, az elfogadott prioritások mentén folytatják a gazdaságfejlesztési program kidolgozását, melynek elkészültét augusztus hónapra tervezik.

 

NZs.

Polgármesteri Hivatal