CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2007. február 09., péntek 07:27


A Gyurcsány-kormány megszorító intézkedései a megyét is sújtják

A Gyurcsány-kormány megszorító intézkedései a megyét is sújtják

A mai közgyűlés legfontosabb kérdéséről, a megyei önkormányzat 2007. évi költségvetéséről tartott sajtóbeszélgetést a megyei önkormányzat Győrött. A költségvetés első körös tárgyalására a megyei képviselőtestület február 9-i ülésén kerül sor.

Dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a 2007. évi megyei költségvetés főösszege közel 19,3 milliárd forint. Ám a bevételi és kiadási oldal egyensúlyát – az önkormányzatok jelentős, egyre fokozódó alulfinanszírozottsága miatt – ismét csak hitelek tervezésével lehet biztosítani. Ennek megfelelően az idei megyei büdzsébe 700 millió forint folyószámlahitel és 878 millió Ft működési hitel került beállításra. Szakács Imre arról is tájékoztatott, hogy terv szerint március 2-án, a költségvetés második fordulós tárgyalásán elfogadásra kerül a megyei büdzsé.

Az elnök elmondta: A Gyurcsány Ferenc vezette MSZP-SZDSZ kormány 2006 tavaszán elhatározta, hogy megszünteti a megyerendszert, ezáltal a megyei önkormányzatokat is. Az elhatározást – a vonatkozó törvények szükséges módosításának hiányában – nem tudták végrehajtani. A kormányzati törekvés sikertelensége miatt a működéshez szükséges pénzeszközök elvonásával jelentős mértékben csökkentették a megyei önkormányzatok költségvetési forráslehetőségeit. E szándék sajnálatos elszenvedője a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat is.

A sajtóreggelin elhangzott, hogy a nagymértékű hiány kialakulásában meghatározó szerepet játszik az önkormányzatok központi támogatásának csökkenése, hiszen 2007. évi központi költségvetésben szereplő központilag szabályozott források összege jelentős mértékű csökkenést mutat az előző évi módosított előirányzatokhoz képest. Ebből adódóan a központi források nem nyújtanak fedezetet a központi bérintézkedések 2006. évet érintő és 2007-re áthúzódó hatásaira, sőt a csökkenés olyan mértékű, amely már veszélyezteti a megyei önkormányzat feladatainak megfelelő színvonalon történő ellátását, pénzügyi stabilitását. A központi források továbbra sem nyújtanak fedezetet a dologi kiadások inflációt követő emelkedésére, valamint a legszükségesebb felújítási, karbantartási munkálatok elvégzésére sem.

Firtl Mátyás alelnök elmondta, hogy a normatív finanszírozás csökkenése miatt szükségessé válik a megyei önkormányzat által fenntartott intézményekben biztosított feladatellátás még racionálisabb, átgondoltabb megszervezése. Az önkormányzat és a hivatal vezetése felkérte a megyei önkormányzat által fenntartott intézmények vezetőit, hogy tegyenek javaslatot az intézményi kiadási előirányzatok csökkentésére, illetve bevételi előirányzataik növelésére. Ezek között – figyelemmel az intézményi költségvetések kiemelt előirányzati szerkezetére is – személyi juttatási előirányzatok csökkentése is megjelenik az intézményvezetők javaslatainak többségében. Ez – az intézményvezetők javaslatára figyelemmel - sajnos további létszámcsökkentés végrehajtását eredményezi.

A megyei közgyűlésnek a kialakult pénzügyi helyzet miatt kényszerű intézkedéseket kell meghoznia. A megye vezetése az intézményvezetőkkel és szakemberekkel közösen kereste és keresi a lehető legkedvezőbb megoldást ebben a nehéz helyzetben.

„A nehézségek ellenére mindent megteszünk azért, hogy a megyei intézmények ellátottjai, dolgozói, a megyei önkormányzat által nyújtott szolgáltatásokat igénybe vevők mindebből csak keveset érezzenek meg, illetve minél kevesebb kedvezőtlen hatással kelljen szembesülniük” – összegezte Szakács Imre.
P.Z.-cyberpress