CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Diákélet - diákszáj

2007. február 09., péntek 08:45


Bábeli zűrzavar - Nyelvi napok a soproni Orsolya-iskolában

Bábeli zűrzavar
Nyelvi napok a soproni Orsolya-iskolában

A soproni Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium nyelvtanárai néhány héttel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal - Bábeli zűrzavar címmel -nyelvi napokat hirdettek. A február 12-től február 15-ig tartó rendezvénysorozaton az előzetes felmérések szerint közel ötszáz általános- és középiskolás diák vesz majd részt. A színvonalas programokra és a nyelvi megmérettetésre jelentkezők között a soproniakon és a Sopron környéki falvak tanulóin kívül csornaiak, kapuváriak és győriek is vannak.

A német és az angol nyelv iránt érdeklődő 5-12. évfolyamos diákok vetélkedőjét három kategóriában hirdették meg az orsolyás szaktanárok. Az első – nagy érdeklődésre számot tartó – lehetőség a plakátverseny, a második a tesztverseny, a harmadik a projektverseny.
A négynapos rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitójára február 12-én (hétfőn) 13 órakor a Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium (Sopron, Orsolya tér 2-3.) dísztermében kerül sor.

Plakátverseny
A versenyzők előre megadott témakörök alapján A/2-es méretben plakátokat készítettek, melyeket február 2-ig kellett beküldeniük. A negyvennél is több alkotásból kiállítást rendeznek a Szent Orsolya-iskola folyosóin, s körülük választja ki a rajztanárokból, valamint a nyelvtanárokból álló zsűri a legjobbakat. A pedagógusokon kívül a diákok is véleményezhetik a műveket, az ő szavazataik alapján dől el, kié lesz a közönségdíjas plakát. Az angol nyelven pályázók a következő témakörökből választhattak: The Royal Family in Britain, Festivals in Britain, Eating Habits in Britain, Pubs, Sports, Celebrities in Britain, Music: The Beatles, Shakespeare and the Globe, Shopping in London: Oxford Street or Harrods, Soho and different nationalities in London, Legends: Sherlock Holmes or Beowulf , The Anglican Church in England, Greenwich. Tőlük több mint húsz különleges alkotás érkezett. A németesek – a plakát témájául – német tartományok, német városok, német ünnepek és hagyományok, német ételek, híres német emberek, német nyelvű könyv vagy film bemutatásán kívül, sporttal vagy zenével kapcsolatos művekkel pályázhattak. Tőlük - az angolosokhoz hasonlón – szintén több mint húsz nagyszerű alkotás érkezett.

Tesztverseny és előadások
A február 12-én (hétfőn) 13 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitót követően 13 óra 30-kor kezdődik a német írásbeli tesztverseny és a szóbeli verseny az 5. 6.7. és 8. osztályosoknak. (Ennek eredményhirdetését 17 óra 30-tól tartják.) A résztvevő diákokat és tanáraikat 15 óra 30-tól és 16 órától Torony-„túrára” várják, amelynek keretében a csillagvizsgáló tornyának történetét ismerhetik meg az érdeklődők.

Február 13-án (kedden)14 órakor kezdődik a megmérettetés. Az 5. és 6. osztályosoknak rendezett angol irodalmi csapatversenyt a latintanároknak szervezett előadás követi.(Dr. Kárpáti András, a Pécsi Tudományegyetem docense az antik zenetörténettel ismerteti meg a jelenlévőket.) A 7. és 8. osztályosok csapata 16 óra 30-tól méri össze tudását. Február 14-én (szerdán) 15 órakor kezdődik az angol tesztverseny az 5-8. osztályos diákoknak.

Projektverseny és ismét ,,toronytúra"
Ezzel egy időben a 9-12. évfolyamosoknak német nyelvű projektversenyt rendeznek. (Az eredményhirdetésre 16 óra 30-kor kerül sor.) Február 15-én (csütörtökön) 14 órakor kezdődik az angol vers- és prózamondó verseny a 9-12.-es diákoknak. 16 órától ismét Torony-„túra”, 17 órától a plakátverseny illetve a vers- és prózamondó verseny eredményhirdetése. Ezt követően a legjobb szavalók közreműködésével rendezik meg a Bábeli zűrzavar gáláját, majd az érdeklődők olasz táncokat tanulhatnak Laura Valentitől, a Studio Italia tánctanárától.

A Szent Orsolya-iskolában megrendezendő nyelvi napok programsorozata országos és helyi könvkiadók és nyelviskolák támogatásának köszönhetően valósulhat meg.
M.A.