CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2007. február 16., péntek 13:48


Liszt Fesztivál – Sopronban - 2007. július 20-31. között

Liszt Fesztivál – Sopronban 2007. július 20-31. között
Rangos zenei esemény, amely különleges és igényes programot kínál: , zongorakurzus, zongora-hangversenyek, Grieg-kiállítás, doborjáni látogatás

Fesztivál ötödik alkalommal

A Sopron közelében fekvő Doborjánban (a mai Raiding, Burgenlandban) született 1811-ben Liszt Ferenc, a zenetörténet talán leghírsebb zongoravirtuóza, a romantika nagyhatású komponistája, aki 9 éves korában Sopronban adta első hangversenyét.

Az ő tiszteletére rendez a város, a környék Liszthez kapcsolódó emlékhelyeivel együtt 2007-ben, immár ötödik alkalommal – egy 11 napos, nemzetközi zongorafesztivált.

A fesztiválról Dr. Fodor Tamás polgármester, a Liszt Ferenc Kulturális Egyesület elnöke, Horváth Zoltánné, az egyesület művészeti tanácsadója és Taschner Tamás titkár közös sajtótájékoztatón számolt be.


Tascner Tamás, Dr. Fodor Tamás polgármester és Horváth Zoltánné a Liszt Szalonban tartott sajtótájékoztatón

A város támogatja a rendezvényt

Dr. Fodor Tamás az egyesület új elnökeként, bevezetőjében elmondta: Magánemberként és polgármesterként is fontosnak és egyben megtisztelőnek tartja, hogy a Liszt Ferenc Kulturális Egyesület elnöki tisztségét viselheti. Elképzeléseivel teljesen egyezik az egyesületi célkitűzések megvalósításáért végzett munka, hiszen ő maga, mindig is azt hangsúlyozta, hogy Sopronnak a várost kiemelő, erősítő értékeit kell felvállalni. Ezek közé tartozik a Liszt Fesztivál, illetve a Liszt-kultúra ápolása és továbbvitele, ami szép és nemes feladat.

– fogalmazott a polgármester a soproni, Szent György utcai Liszt Szalonban, az eseményhez méltó és stílusos helyen. Dr. Fodor Tamás azt is bejelentette, hogy a korábbi elnökök örökös tiszteletbeli tagságot kapnak az egyesületben.

A fesztivál programja

Az idei rangos zenei esemény, különleges és igényes programot kínál.
A fellépők között jelen lesz Bogányi Gergely, Kossuth-díjas zongoraművész, Geir Botnen (Norvégia), Király Csaba orgona- és zongoraművész (2006 óta a magyar Liszt Társaság vezetője), Lajkó István, a 2006. évi Liszt-Bartók nemzetközi Zongoraverseny díjazottja.

A Liszt-tanítvány, Grieg halálának a 100. évfordulóján a Liszt Fesztivál kísérőrendezvénye lesz az a Grieg-kiállítás, amely a Norvég Nagykövetség és a budapesti Liszt Múzeummal való együttműködésben valósul meg – mondta el Horváth Zoltánné..

A fesztivál ideje alatt Adam Wibrowski professzor (Conservatoire de Paris) vezetésével William Wellborn és Bogányi Gergely zongorakurzust tart a résztvevő külföldi hallgatóknak.

Határon átnyúló programok is lesznek a fesztiválon – mondta el Taschner Tamás, az egyesület titkára. A zongorakurzus résztvevői fellépnek az alsó-ausztriai Ebenfurthban, és zenés látogatást tesznek a doborjáni Liszt-szülőháznál, illetve megtekintik a szülőház szomszédságában épült új Liszt-hangversenytermet.

A Liszt Fesztivál honlapja, ahol a részletes program is megtalálható: www.lisztfestival.hu
Jegyek a Pro Kultúra Sopron jegyirodájában szerezhetők be.