CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. február 16., péntek 16:52


Évfordulót ünnepelt a „Soproni Történészeti és Művészeti Egylet”

Évfordulót ünnepelt a „Soproni Történészeti és Művészeti Egylet”

- Nagyon köszönöm, hogy Sopron nem feledkezett meg rólam- - ennyit mondott Dr. Nováki Gyula régész, azt követően, hogy a Scarbantia 1900 éves fórumán – a mai Sopron szívében – átvette azt a két elismerést, amellyel eddigi szakmai pályáján elért eredményeit köszönte meg a város – Sopron város Elismerő Oklevelével – és a Scarbantia Társaság, az első ízben adományozott Scarbantia Emlékérmével.

Az ünnepségre a Soproni Történészeti és Művészeti Egylet alapításának 140. évfordulóján a Scarbantia Fóruma kiállításán került sor.

- Gyökereinkbe kapaszkodva kell a jelent és a még előttünk lévő jövőt építeni. Számunkra, soproniak számára, fontosak az emlékek, a hagyományok. Ezért a város vezetése is arra törekszik, hogy ezeket megőrizze, továbbörökítse. Hatalmi szóval és egyedül ez nem történhetne meg. Ezért fontos az oktatás mellett a civil szervezetek, társaságok léte és munkája, mellyel mindegyikük a maga területén keresztül adja tovább a jelképes stafétát, legyen az történelmünk hagyományainak, netán emlékeinek ápolása, a helyi művészeti élet felkarolása – mondta Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere ünnepi köszöntőjében.

Gömöri János, a Scarbantia Társaság elnöke a a Scarbantia Emlékérem átadását megelőzően Dr. Nováki Gyula érdemeit ismertette. Többek között elmondta: Az 1926-ban Sopronban született régész munkásságával megalapozta a soproni régészeti gyűjtemény korszerű nyilvántartását, az 1960-as évek elején, a Fő téri Fabricius-házban, a gyűjtemény mai helyén kialakította a szakszerű raktári rendet, megrendezte az első állandó régészeti kiállítást.

Nováki Gyula szervezésében állították fel a Bella Lajos emlékművet a Várhelyen. Ő volt a kezdeményezője és szervezője a Bécsi dombon, (a feltárt kelte temető mellett) álló Paúr Iván emlékműnek is. Nováki 1955-ben foglalta össze a Soproni Szemlében a Várhely földvárának és halomsírjainak kutatástörténetét. Az utóbbi években részletesen leírta a Sopron környéki őskori földvárakat, illetve meghatározta a Sopronbánfalva feletti Sánchegyen látható kis erődítés korát. Behatóan foglalkozik a kuruckori védművekkel is.

Tóth Imre múzeumigazgató a „Soproni Történészeti és Művészeti Egylet” történetét ismertette. Az egylet, és az abban tevékenykedő nagy egyéniségek tevékenysége hozzájárult a soproni lokálpatriotizmus és önazonosság kialakulásához és fejlődéséhez, amelynek egyik következménye volt, hogy a város olyan saját gyűjteményt alakított ki, amely a saját értékek bemutatásával az egyént hozzásegítették ahhoz, hogy a polgári értékek integrálásán keresztül a közösség tudatosan lokálpatrióta részévé váljon - fejtette ki Tóth Imre..

A Scarbantia Forum kiállítás helyszínén tartott ünnepséget követően a résztvevők koszorút helyeztek el az egyesület Templom utcai emléktáblájánál.

Képriport az ünnepségről