CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Diákélet - diákszáj

2007. február 16., péntek 20:05


Sikerrel zárult a nyelvi napok rendezvénysorozata - Bábeli zűrzavar az Orsolyában

Sikerrel zárult a nyelvi napok rendezvénysorozata - Bábeli zűrzavar az Orsolyában

Sikerrel zárult a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium nyelvtanárai által - Bábeli zűrzavar címmel - megszervezett és lebonyolított nyelvi napok rendezvénysorozata.

A február 12-től február 15-ig tartó eseményen közel ötszáz – soproni, kapuvári, csornai, győri - általános- és középiskolás diák vett részt. Dr. Kovács András, az Orsolya-iskola igazgatója megnyitó beszédében hangsúlyozta: „A nyelvet bíró embernek hivatása és felelőssége is van: ahány nyelvet tud, annyi nép között képes a hídépítésre, a pontifikálásra. Közreműködésével újabb kapcsolatok, együttműködések jöhetnek létre. A talentumoknak az a tulajdonsága, hogy csak akkor boldogítanak és üdvözíthetnek, ha szolgálunk velük – ez alól a nyelvtanulás, a nyelvtudás sem lehet kivétel.”


A német és az angol nyelv iránt érdeklődő 5-12. évfolyamos diákok vetélkedőjét három kategóriában hirdették meg az orsolyás szaktanárok.

Az első – nagy érdeklődésre számot tartó – lehetőség a plakátverseny volt. A negyvennél is több alkotásból kiállítást rendeztek a Szent Orsolya-iskola folyosóin, s körülük választotta ki a rajztanárokból, valamint a nyelvtanárokból álló zsűri a legjobbakat. A pedagógusokon kívül a diákok is véleményezték a műveket, s ennek alapján alakult ki a végeredmény. Az angol nyelven pályázók közül a zsűri döntése alapján I. helyezést ért el Egresits Veronika, Kanász Klaudia, Kovács Alexandra, Kozma Boglárka (Lackner Kristóf Általános Iskola) – Beatles című plakátjával. A II. díjnak Langer Ármin (Széchenyi István Gimnázium) örülhetett - a Welcome to the United Kingdom című alkotásának köszönhetően. A III. helyezést Brauer Henrik, Erdélyi Hanga, Farkas Ádám, Göltl Adrienn és Horváth Noémi (Deák téri Általános Iskola) érdemelte ki – Festivals in Britain című művükkel. A zsűri különdíjjal jutalmazta a két The Pub című plakátot. Készítői: Holló-Vaskó Judit és Martin Dorottya, illetve Bendekovics Vera, Kondákor Miklós, Horváth Vivien – valamennyien az Orsolya-gimnázium diákjai. A közönségdíjas alkotás a London és a The Beatles című pályamű. Készítői: Varga Luca, Zamosty Kata, illetve Sift Zsófia, Jánoska Rita, Nagy Dóra, Zieger Flóra, Kenéz Kinga (Orsolya-gimnázium).


A német plakátverseny I. díját – Passau című munkájáért – Németh Györgyi és Németh Edina (Eötvös-gimnázium) kapta. A II. helyezést Haus Krisztina (Eötvös-gimnázium) érdemelte ki – Marburg című alkotásával. A képzeletbeli dobogó III. fokára Cipek Beáta, Fekete Mónika, Holthonner Adrienn és Márton Dóra (Gárdonyi Géza Általános Iskola) állhatott – Hamburg II. című alkotásuknak köszönhetően.


Az angol tesztverseny legjobbja az 5. osztályosok versenyében Imrik Regina (Orsolya) lett. A hatodikosok közül a legtöbb pontot Góger Szabolcs (Orsolya) kapta. A hetedikesek versenyét Markó Albert (Orsolya), a nyolcadikosokét Kovács Péter (Orsolya) nyerte. A német tesztverseny első díját az 5. osztályosok közül Lakihegyi Viktória (Orsolya) érdemelte ki. A hatodikosok között Balogh Emese (Fertőrákos) bizonyult a legjobbnak. A hetedikesek versenyében Grászl Antal (Gárdonyi), a nyolcadikosok közül Károlyi-Horváth Klaudia (Petőfi) kapta a legtöbb pontot.


Az angol irodalmi csapatverseny legjobbja az orsolyások 6. évfolyamának csapata lett (Góger Szabolcs, Szabó Zsófia, Vékony László). Második helyezést értek el a hatodikos hunyadisok (Dergez Blanka, Sörnyi Réka, Bayer Levente, Lakos Attila). A harmadik díjat az ötödikes hunyadikos érdemelték ki (Márk Eszter, Kiss Kornél, Csepreghy András, Lukács Luca). Különdíjat kapott a Lackner Kristóf Általános Iskola két ötödik évfolyamos csapata (Szalay Zsolt,Tremmel Jennifer, Bánhidi Zsófia, illetve Bedekovics Fanni, Joó Eszter, Stánitz Noémi, Németh Nikolett).

Módos Anikó.

Fotók: http://www.szent-orsolya.sopron.hu/