CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

2007. február 20., kedd 20:33


,,A visszafogott idő” - Nagyböjt időszaka kezdődik

,,A visszafogott idő” - Nagyböjt időszaka kezdődik

Hamvazószerdával kezdődik a nagyböjti időszak. Hamvazószerdán a pap megszenteli az előző évi virágvasárnapon megáldott barkának a hamuját. Ezzel történik a hamvaszkodás, amely során az ember egyrészt a bűnös, másrészt a halandó mivoltára emlékezik. Már az ószövetségben is a bűnbánat jeléül hamut szórtak magukra azok, akik nyilvános bűnbánatot tartottak, mint ahogyan ezt tette Dávid király is.

Ezzel a látványos, közösség előtti cselekedettel elhatározzuk és egyben jelezzük, hogy valami új fog kezdődni életünkben. Ez az új időszak ,,visszafogott idő” – a húsvét előtti negyven nap – amely alatt átgondoljuk életünket. A visszafogottság a belső hozzáállásban és a külsőségekben egyaránt megmutatkozik. Belsőleg imádsággal, senki által nem látott jócselekedetekkel igyekszik megújulni az ember. Külső magatartásában a másik emberre és saját magunkra való több odafigyelést, törődést jelent ez az időszak. A keresztény ember ezekben a napokban nem vesz részt hangos, közösségi mulatságokon, és péntekenként húseledelt sem eszik. Két napon – hamvazószerdán és nagypénteken – háromszori étkezés mellett egyszer lakhat jól. Mindez nem öncélú – nem a fittséget, a jobb közérzetet szolgálja – , hanem az Istenért való önként vállalást jelent, lemondást, akár külső áldozatot, azért, hogy a világ bűnét enyhítse, és ezáltal jobbá tegye a környezetét és a világot.


Henczel Szabolcs templomigazgató

Nagyböjt alatt Sopronban minden plébánián háromnapos lelkigyakorlatot tartanak, ez az ünnepre való méltó belső felkészülést segíti – mondta el Henczel Szabolcs római katolikus templomigazgató, a Szent Orsolya Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium iskolalelkésze. Ezeken az alkalmakon vendégelőadók segítik a húsvéti felkészülést. A Szent Orsolya Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium iskolalelkésze beszámolt arról, hogy nagyböjtben a Szent Orsolyában március 26-án egész napos nagy lelkinapot tartanak a diákok számára, amikor a hétköznapi, megszokott munkát leteszik, és közösen a lélek dolgaival foglalkoznak. Március közepén,

Szent József hetében szentségimádás irányítja a soproniak figyelmét az oltári szentségre, ez is része a nagyböjti készületnek.