CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2007. február 20., kedd 20:53


Firtl Mátyás a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról a Parlamentben

Ki ellenőrzi a felhasználást, mennyi a forrás, és a szükséges önrész?

Ki ellenőrzi a felhasználást, mennyi a forrás, és a szükséges önrész?

 Firtl Mátyás a KDNP frakcióvezető-helyettese A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról 1998. évi XXVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat.általános vitájában több kérdést és kifogást fogalmazott meg a törvényjavaslattal kapcsolatban.

 A képviselő nehezményezte, hogy nem egyértelmű, hogy a Regionális Operatív Program során nyerhető források felhasználásának módja miként lesz követhető a parlament által, azaz miként számoltathatók el a ROP programban megvalósuló fejlesztések, és az sem egyértelmű, hogy a program végrehajtásának bemutatásáért ki a felelős.

 A megszorításoktól sújtott önkormányzatok jelenlegi finanszírozása mellett ugyanakkor alapvető kérdés, hogy az önkormányzatoknak mennyi önrészt kell biztosítaniuk, hogy egyáltalán a pályázat lehetősége megnyíljon a számukra a fogyatékos személyek jogait és esélyegyenlőségük biztosítását célzó programokhoz.

Az esélyegyenlőséget sérti az a tény, hogy számos településnek az önrész előteremtése is gondot jelenthet, mert nem rendelkeznek kellő mértékű önerővel.

- A konkrét programok esetében nem megoldás, hogy általánosan beszélünk számokról; konkrétan kellene tudni, hogy a Regionális Operatív Programokon belül milyen összegek jelennek meg, és ezekhez mennyi önrész szükséges – fejtette ki Firtl Mátyás.

Firtl Mátyás elmondta a A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvénytervezethez a támogatottak 15 százalékos önrészére vonatkozóan a Fidesz-KDNP közös módosító indítványt nyújtott be.

(cyberpress)