CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2007. február 22., csütörtök 08:01


A Magyarok Világszövetsége március elsejétõl kezdve irodát mûködtet Brüsszelben

A Magyarok Világszövetsége március elsejétõl kezdve irodát mûködtet Brüsszelben

Az elcsatolt területek magyarságának szolgálatára

 

Tegnap Brüsszelben aláírták azt a szerzõdést, amelynek jegyében a Magyarok Világszövetsége március elsejétõl kezdve irodát mûködtet az európai politika fõvárosában, Brüsszelben.

 

Az MVSZ brüsszeli lobbi-irodája elsõdlegesen az elcsatolt területek magyar nemzeti közösségeinek jogvédõ harcát hivatott támogatni. Az iroda életrehívását az MVSZ a tavaly szeptember 15-én ülésezõ Magyar Csúcs-on ajánlotta fel. A tervek szerint az iroda eleinte kéthavonként, késõbb havi rendszerességgel nemzetközi sajtótájékoztatókat szervez, amelyeken az érintett Kárpát-medencei magyar közösségek képviselõi ismertetik jogvédõ harcuk legfõbb kihívásait.

 

A szerzõdés aláírását zárt körû rendezvény követte, amelyen brüsszeli magyar diplomaták, a belgiumi magyar közösség tagjai, és különbözõ EU intézmények magyar munkatársai vettek részt.

Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke másfél órás elõadást tartott az MVSZ hatvankilenc éves történetérõl, beleszõve-illesztve azt a huszadik század magyar történelmének fõáramlatába.

A meghívottak körében nagy sikert aratott az MVSZ által 2005-ben útra indított honlevél igazolvány, amely Trianon óta az elsõ egyetemes magyar személyi okmány. Sokan helyben igényelték.

A Brüsszel-i Magyar Ház-ban megtartott rendezvény házigazdája annak vezetõje Dr. Kállay Oszkár volt, aki egyben az MVSZ belgiumi védnöke.

 

(MVSZ Sajtószolgálat-cyberpress)