CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2007. február 22., csütörtök 08:01


A Magyarok Vilgszvetsge mrcius elsejtl kezdve irodt mkdtet Brsszelben

A Magyarok Vilgszvetsge mrcius elsejtl kezdve irodt mkdtet Brsszelben

Az elcsatolt terletek magyarsgnak szolglatra

 

Tegnap Brsszelben alrtk azt a szerzdst, amelynek jegyben a Magyarok Vilgszvetsge mrcius elsejtl kezdve irodt mkdtet az eurpai politika fvrosban, Brsszelben.

 

Az MVSZ brsszeli lobbi-irodja elsdlegesen az elcsatolt terletek magyar nemzeti kzssgeinek jogvd harct hivatott tmogatni. Az iroda letrehvst az MVSZ a tavaly szeptember 15-n lsez Magyar Cscs-on ajnlotta fel. A tervek szerint az iroda eleinte kthavonknt, ksbb havi rendszeressggel nemzetkzi sajttjkoztatkat szervez, amelyeken az rintett Krpt-medencei magyar kzssgek kpviseli ismertetik jogvd harcuk legfbb kihvsait.

 

A szerzds alrst zrt kr rendezvny kvette, amelyen brsszeli magyar diplomatk, a belgiumi magyar kzssg tagjai, s klnbz EU intzmnyek magyar munkatrsai vettek rszt.

Patrubny Mikls, az MVSZ elnke msfl rs eladst tartott az MVSZ hatvankilenc ves trtnetrl, beleszve-illesztve azt a huszadik szzad magyar trtnelmnek framlatba.

A meghvottak krben nagy sikert aratott az MVSZ ltal 2005-ben tra indtott honlevl igazolvny, amely Trianon ta az els egyetemes magyar szemlyi okmny. Sokan helyben ignyeltk.

A Brsszel-i Magyar Hz-ban megtartott rendezvny hzigazdja annak vezetje Dr. Kllay Oszkr volt, aki egyben az MVSZ belgiumi vdnke.

 

(MVSZ Sajtszolglat-cyberpress)