CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2007. február 22., csütörtök 22:57


A határrégió versenyképességét segítő oktatási programok – sikeres MPI pályázat

A határrégió versenyképességét segítő oktatási programok – sikeres MPI pályázat

„A határrégió versenyképességét segítő oktatási programok” elnevezésű sikeres INTERREG pályázat részleteiről Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke, Turbók Arnold Bertalan, a megyei pedagógiai intézet igazgatója és Némethné Józsa Ágnes projektmenedzser sajtótájékoztató keretében számolt be csütörtökön Győrött, a Megyeházán.


Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés oktatási területet felügyelő alelnöke elmondta: nagyon örül annak, hogy az oktatással összefüggő, jelenleg fennálló nehézségek, fokozódó problémák – mint például kisiskolák megszüntetése, összevonása, fenntartási gondok – megoldásában való szakmai közreműködés mellett a megyei pedagógiai intézet egy valóban sikertörténetnek nevezhető projektet tett le az asztalra. Egyben megköszönte az intézmény vezetőjének és a projekt kidolgozásában és véghezvitelében közreműködő szakembereknek a sok és eredményes munkát. Firtl Mátyás bízik abban, hogy e program sikere nyomán a későbbiekben más kistérségekben is elindulhat ez a szakmai munka.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szervezeti keretei között működő Regionális Fejlesztési Operatív Program és Interreg Közösségi Kezdeményezés Irányító Hatóság az intézet a pályázatának megvalósítására 2006 decemberében írta alá a támogatási szerződést.

Firtl Mátyás elmondta: A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 1,5 millió Ft saját erőt biztosít a 29,5 millió Ft összértékű pályázathoz, amelyhez 22,1 millió forintot az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosított, 5,9 millió forint kormányzati társfinanszírozás.

A 19 hónap futamidejű, 2008. április 15-ével záruló, 4 szakaszból álló projekt fő célkitűzése a régióban a munkaerő-piaci kereslet és kínálat közelítésének elősegítése, a mobilitási hajlandóság ösztönzése, a regionális pályaválasztás és pályaorientáció elősegítése, illetve a gazdaság, és a tudásalapú társadalom igényeinek megfelelő humánerő képzésének elősegítése a pedagógus továbbképzés korszerűsítésével, a jobb munkavállalási esélyekhez szükséges kulcskompetenciák és pedagógiai kompetenciák fejlesztése a célcsoportoknál.

Az intézet által elnyert támogatási összegből az érdeklődő pedagógusok számára ingyenesen kínálja a tanfolyamokon való részvételt és a módszertani segédanyagot a magyar és a szlovák iskolák számára.

Turbók Arnold Bertalan, a megyei pedagógiai intézet igazgatója elmondta, hogy a siker azért is különösen értékes, mert az elmúlt 10 évben a megyében, illetve a Nyugat-dunántúli Régióban hasonló nagyságrendű nyertes pályázat nem volt. Az igazgató szerint ennek egyik oka az, hogy a pályázat a mérések számszerű megjelenítésén túl a hozzáadott pedagógiai értéket helyezi előtérbe, egy a megszokottól eltérő, újszerű pályaorientációs modellre épít és tartalmas együttműködésre törekszik a magyar és a szlovák pedagógusok között.

Némethné Józsa Ágnes projektmenedzser elmondta, hogy a projekthez kapcsolódva egy DVD is készül, melyet a megye minden általános és középiskolájába eljuttatnak majd.