CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. február 28., szerda 14:24


Marcella néni: meg kell fogni a munkát, ez a hosszú élet titka

Száz éves születésnapján Sopron város nevében Abdai Géza alpolgármester köszöntötte az ünnepeltet
Marcella néni: meg kell fogni a munkát, ez a hosszú élet titka

Abdai Géza Sopron alpolgármestere február 27-én köszöntötte fel a 100. születésnapját ünneplő Karafa Marcellát Várkerületi otthonában. A város nevében jókívánságai mellé ajándékot is vitt a kerek évfordulón az ünnepeltnek, aki láthatóan örült a látogatásnak, és a régi dolgokra is szívesen emlékezett.


Kránitz Istvánné Karafa Marcella ma is jó kedélyű, vidám, beszédes. 1907. február 27-én született Rábapordányban, szívesen énekelgeti a régi dalokat, és sok verset is tud, még most is eljár templomba.

Elmondta: mindig is falun szeretett élni, a szíve oda húzza vissza. Egész életében dolgozott, ezt tanácsolja a mai fiataloknak is, hogy ők is meg tudják élni ezt a szép kerek kort.

- Nem csavarogni kell, hanem becsülettel megfogni a munkát, akkor hosszú élet lesz a jutalom – mondta Marcella néni. Tizenegyen voltak testvérek, akik közül már csak ő él, édesapja az Esterházy birtokon dolgozott.

- Én is jó kapcsolatban voltam az Esterházy-családdal, hosszú ideig dolgoztam is nekik a birtokon. Édesanyám fiatalon meghalt, ezért ők gondomat viselték. Aztán a téeszbe kerültem, onnan is mentem nyugdíjba – mesélt életéről az egy egész évszázadot megélt Marcella, aki azt is elmondta, hogy az Esterházyak Cilának szólították.


Külön kedvenc étele nincs. Amit a föld termett azt ették a régi időkben: krumplit, babot káposztát, élete során a súlyosabb betegségek elkerülték. Háromszor ment férjhez, négy gyereke született, nyolc unokája és tíz dédunokája van. 68 évesen ment nyugdíjba.

Az idős asszony ma legfiatalabb, 65 éves lányánál él.

BTÉ