CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. március 01., csütörtök 07:57


Horváth Ferenc: Fehér sólyom

Horváth Ferenc: Fehér sólyom

Horváth Ferenc, a Kisalföld újságírója Fehér sólyom címmel húsz év írásait gyűjtötte egybe. A könyvet Keszei L. András újságíró ajánlotta az olvasóknak a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.

Horváth Ferencnek immár harmadik kötete jelent meg a közelmútban. A „Szilas, a gyűrűkirály”, illetve a „Különc borvidék” írójának az 1987–2006 közötti időszakban megjelent publicisztikáit tartalmazza a kötet, amelynek előszavában a szerző így fogalmaz: „Újságíróként szerencsésnek érzem magam, hiszen egy korszakváltás tanúja lehettem, s írhattam meg véleményemet egy-egy történésről, jelenségről.”



Keszei L. András, Horváth Ferenc és Köves Andrea a könyvbemutatón

A könyv három fejezete: A politika sodrásában; Sopron (köz)élet és a Történetek szeretetről, szerelemről, amelyeken keresztül a gyakran nagyon markáns véleményét megfogalmazó újságíró rávilágít az elmúlt két évtized politikai életének, társadalmi kérdéseinek egy-egy elemére, úgy hogy közben, amint az a publicisztikai írások esetében lenni szokott, az olvasót is viszonyulásra készteti.
Horváth Ferenc elsősorban közéleti újságíró; a publicisztika pedig az a műfaj, amelyben az íráskészség, az egyéniség, a témaérzékenység, az elvonatkoztatás, az összegzés képessége, a dolgok és jelenségek összefüggésések ismerete és a kellő tájékozottság, mi több naprakészség egyszerre szükségeltetik. Ugyanakkor a tény- és a véleményközlésen túl Horváth Ferenc írásai között megtalálhatóak az érzelemteli, személyes jegyeket hordozók is.



- Ha előlről kezdhetné, akkor újból az írás valamilyen formáját választaná élethivatásul - mondta el a szerző a könyvbemutatón. Manapság az újságírás tulajdonképpen hírgyártássá változott - tette hozzá. Már kevés az idő a gondolatok csiszolgatására, nincs idő arra, hogy a múltbeli értelemben vett újságírók életét éljék a maiak.

Összegzés a kötet, húsz évet sűrít egybe, azzal a reménnyel, hogy annak is bizonyítéka a kötet, hogy – amint azt a szerző mondta – nem érdemtelenül dolgozott.
BTÉ