CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. március 09., péntek 07:18


Sopron térítésmentesen kapta meg a megyétől a Rejpál házat

Sopron térítésmentesen kapta meg a megyétől a Rejpál házat

Firtl Mátyás, megyei alelnök Győr-Moson-Sopron Megye nevében átadta Sopron város polgármesterének, Dr. Fodor Tamásnak a Rejpál-ház kulcsait.

Soproné lett a Rejpál ház. Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat nevében március 8-án, a soproni Városházán ünnepélyesen átadta a ház kulcsait Dr. Fodor Tamásnak, Sopron polgármesterének.


A soproni Városházán ez alkalomból Firtl Mátyás, a megyei önkormányzat alelnöke elmondta: Liszt Ferenc városában, Sopronban – ahol a komponista-zongoravirtuóz első hangversenyét adta – szükség van egy olyan helyre, ahol méltón mutathatják be és ápolhatják a Liszt-életművet. Liszt Ferenc művészetén keresztül európai- és világhírnévre tett szert, a Páneurópai piknik és határáttörés eseménye pedig szintén európai jelentőségű történelmi esemény volt, ezért a ház helyet ad majd a Páneurópai pikniket bemutató kiállításnak is. Ezért is tartotta helyénvalónak a megye, hogy a műemléképületet Sopronnak adja.





A város, a megye és a régió egyaránt gazdagodik és nyer azzal, hogy a Liszt-életmű kulturális értéke és üzenete jelenik majd meg a Rejpál-házban létesítendő regionális kulturális központban – mondta Sopron országgyűlési képviselője, aki hozzátette: a megye a műemléképületet térítésmentesen adta át Sopronnak.

Dr. Fodor Tamás polgármester úgy vélte: olyan értékkel gazdagodott a város, amely a Liszt-hagyományt életben tartók támogatásával és szakmai hátterével a jövőben Sopron egyik fontos vonzerejét jelentheti.


A regionális kulturális központ jól illeszkedne a már hagyományos helyi Liszt-programokhoz.

Sopron ápolni kívánja értékeit – ezek között a Liszt-ö és az 1989-es Páneurópai piknik és határáttörés örökségét –, amelyet a területen tevékenykedő civil szervezetekkel való együttműködés is segíteni fog.

Rejpál ház

A római épületmaradványokra épült, Várkerület 7. szám alatti Rejpál-ház 1560 körül reneszánsz stílusban épült, mai formáját a tűzvészt követően egyes középkori részek – a kapu –megtartásával 1700. körül nyerte el. Az egyemeletes barokk lakóházat a 18. század végén bővítették. Figyelemreméltóak a napsugárdíszes kapuszárnyak, a barokk veretek, a kerek kopogtató.

B. Tóth Éva