CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. március 10., szombat 12:34


Virilisták és mecénások köszöntése

Virilisták és mecénások köszöntése

A legnagyobb adófizetőit és mecénásait köszöntötte a város és a helyi Kereskedelmi és Iparkamara, továbbá átadták az idei Lackner Kristóf-díjat is a kamarai székházban tartott ünnepségen.

Köszönetképpen Sopron legtöbb adót fizető egyéni és társas vállalkozóinak idén is megtartották azt az 1997 óta immár hagyománnyá vált ünnepséget, amelyen a városvezetés oklevél átadásával köszöntötte virilistáit.

2002 óta – az országban egyedülállóan – a város mecénásainak szintén köszönetet mond a virilisták ünnepségén, amely alkalma a Lackner Kristóf-díj átadásának is.

A rendezvényen részt vettek Sopron alpolgármesterei és Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője.

A város legnagyobb adófizetői között a társas vállalkozások kategóriájában – többek között –a Brau Union Hungária Sörgyárak Nyrt., a Magyar Telecom Nyrt., a Sweswood Sopron Bútor Kft. képviselői vették át az oklevelet. Hirschler László, Agg Pálné, Füzi István pedig a város legtöbb adót fizető egyéni vállalkozóinak sorában szerepelnek az első helyeken.

Dr. Simon István alpolgármester a város nevében kifejtette: a város támogatja a helyi vállalkozókat, egyik fő célja az adócsökkentés, amely területen már konkrét lépéseket is tettek, mint ahogyan azzal, hogy a helyi parkolási díjakat még az infláció értékével sem emelte, szintén a helyi vállalkozókat is támogatják.

Hangsúlyozta: a produktív szféra megerősítése az egész társadalom érdeke, mert az kihat a foglalkoztatás pozitív irányba történő alakulására.

Lackner Kristófot említve emlékeztetett arra, hogy az egykori soproni polgármester követendő és méltó példája annak, hogy a kereskedők és ipari vállalkozások hogyan vállalhatnak részt a közteherviselésből, a mecénatúrából, hiszen Lackner Kristóf volt az, aki végrendeletében a város nemes céljaira hagyta vagyonát.

Horváth Vilmos, a Sopron Városi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a tudományok és a művészetek támogatóiról, a mecénásokról szólva említette meg Széchényi Ferenc, Széchenyi István, ifj. Flandorffer Ignác nevét.

A kamarai elnök elmondta: a mecénási díj alapításával a kamara célja az volt, hogy részint tudatosítsa a város polgáraiban és vezetésében, hogy vannak olyan vállalkozások, amelyek adófizetők, de az adózáson felül kiveszik részüket a város közösségének támogatásából is, részint társadalmi megbecsülést és elismerést biztosítson azoknak, akik a várost, a város tudományos tevékenységét, kultúráját, sportját, egészségügyét, a ,,közt” általában önzetlenül támogatják.

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége 2007-ben mecénási oklevéllel tüntette ki a kórház támogatásáért: a Dental-Pannonia Zrt-t és a Hirschler család vállalkozásait.

A város sportjának támogatásáért: a Brau Union Hungária Sörgyárak Nyrt-nek, az ELZETT Sopron Felületkezelő Kft.-nek és Kósa István egyéni vállalkozónak mondott köszönetet a város és a kamara.

A 2002-ben alapított Lackner Kristóf-díjat Bakonyi Gábor kamarai tanácsos vehette át. a régió gazdasága és gazdasági szereplői érdekében végzett több évtizedes, eredményes munkájáért.

Bakonyi Gábor kezdeményezései, – melyek elsősorban szakmája a fa- és bútoripar területén hoztak jelentős eredményeket -, széles körben, - nem csak helyben, hanem a régióban és országosan is elismertek.

A Sopron Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara alapító tagja. Hosszú éveken keresztül mint az ipari tagozat elnöke és a Kamara elnökségének tagja, jelenleg mint kamarai tanácsos is dolgozik a kamarában. Bakonyi Gábor kamaránk 17 éves tevékenysége során mindig példamutatóan aktívan dolgozott a régióért és a vállalkozásokért. Az Ö kezdeményezésére fogtak össze 2001-ben a nyugat-dunántúli kamarák ipari tagozatainak elnökei a közös érdekek érvényesítéséért, az együttműködés erősítéséért, a regionális lehetőségek kihasználásáért. Ma már e csoport együttműködésében részt vesznek a Somogy- és a Veszprém megyei kamarák ipari tagozatának elnökei is.

Jelentős szakmai és közéleti tevékenységet folytat. Több országos szervezet – a Magyar Bútor és Faipari Szövetség és a Faipari Tudományos Egyesület – vezetőségének tagja, a Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter elnöke. Ezekben a funkcióiban is sikeresen áll ki a szakmai szervezetek és a kamarák együttműködéséért.

Sopronban kimagasló példát jelent a lakosság szemében a helyi gazdasági, érdekképviseleti és az egyetemi sport területén elért eredményeivel. Ezért Sopron város Közgyűlése 2002-ben a gazdasági területen végzett munkáért odaítélhető "Ifj. Flandorffer Ignác - díj"-jal ismerte el tevékenységét.

Sokat tett azért, hogy a Ligno Novum asztalos- és faipari szakkiállítás Sopronban maradjon. 2006-ban kezdeményezésére és aktív közreműködésével rendezték meg Sopronban az I. Pannon Design Bútor- és Lakberendezési Kiállítást és Vásárt.

(cyberpress.hu)- Fotó: Németh Béla