CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Diákélet - diákszáj

2007. március 12., hétfő 11:59


NyME Hírlevél - 2007. március 12.

NYME HÍRLEVÉL
2007. március 12.
III. évfolyam 7. szám
hírszerkesztő: tothandras@nyme.hu

Nyugat-Magyarországi Egyetem
Postacím: 9400 Sopron, Bajcsy-Zsilinszky. u. 4.
Telefon:518-100



"FIATAL MÁRCIUS - SOPRON" - a városi önkormányzat és az egyetem közös megemlékezése március 15-én

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Nyugat-Magyarországi Egyetem nemzeti ünnepünk, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 159. évfordulója alkalmából megemlékezést tart március 15-én. Az ünnepi nap programja 10.00 órakor Széchenyi téri koszorúzással veszi kezdetét. Beszédet mond ifj. Sarkady Sándor, a NYME Központi Könyvtárának főigazgatója. 11.00 órakor ökumenikus istentiszteletre kerül sor a Szent György-templomban. Este a Fő téren ünnepi műsor lesz a szabadságharc hőseinek emlékére. 19.00 órakor köszöntőt mond Dr. Fodor Tamás polgármester, a márciusi ifjakat Szépligeti Mátyás egyetemi hallgató emlékbeszédben idézi fel. Közreműködnek: Laklóth Aladár és Nemcsák Károly színművészek, Tolcsvay Béla előadóművész, valamint az ExperiDance Tánctársulat Román Sándor koreográfus vezetésével.
(ta)

Ünnepi megemlékezések a NYME karain
A Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán március 13-án, kedden 11.00 órakor rendeznek az 1848-as forradalom és szabadságharc tiszteletére ünnepi megemlékezést. "Március 15-e másfél évszázados utóélete" címmel Dr. Gyarmati György történész, egyetemi tanár tart előadást a győri kar Liszt Ferenc utcai épületének Dísztermében.
A Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán március 14-én, szerdán 10.00 órakor a kar földszinti aulájában tartanak ünnepi összejövetelt, melyen Dr. Szála Erzsébet dékán beszédét versmondó és néptáncos hallgatók ünnepi műsora követi.
(nm-szm)

"Hányatott sorsú március 15-e"
Ezzel a címmel folytatódik az az előadás-sorozat, melyet ifj. Sarkady Sándor történész, NYME Központi Könyvtár főigazgatója a Selmeci Társaság szervezésében tart az egyetem. A rendhagyó történelem órát az "E" épület 16-os termében március 14-én, szerdán, 19.00 órakor hallgathatják meg az érdeklődők.
(ss)

Látogatás az ESRI központjában

Prof. Dr. Márkus Béla a Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karának dékánja, a FIG Oktatási Bizottságának elnöke hivatalos látogatást tett több amerikai egyetemen és az Environmental Systems Research Institute (ESRI) kaliforniai központjában. A szakmai út legfontosabb eredménye az a felajánlott rendszeres kutatási ösztöndíj, amely lehetővé teszi, hogy kar egy hallgatója az ESRI központjában dolgozhasson 3-12 hónap időtartamban. Megállapodás született arról is, hogy az ESRI folyamatosan és aktívan támogatja a FIG Oktatási Bizottságának a munkáját.
(mb)

GIS OPEN Konferencia a GEO-n
A Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara március 12-14-én tizedik alkalommal rendezi meg a GIS OPEN Konferenciát, a szakma jeles képviselőinek és a kar egykori hallgatóinak kiemelt találkozóhelyét Székesfehérváron a kar Pirosalma utcai épületében. Az idei esztendőben a "Földméréstől a geoinformatikáig" címmel rendezik a három napos szakmai programot. További információk a http://gisopen.geo.info.hu/ linken.
(tsz)

Erasmus-est a Faipari Mérnöki Karon

Március 13-án, kedden 18.00 órakor Erasmus-estet rendeznek az Alkalmazott Művészeti Intézet II. emeleti Nagytermében (Deák tér 32.) Az est programja: Erasmus-ösztöndíjas hallgatók élménybeszámolói, tájékoztatás hallgatóknak szóló új pályázati lehetőségekről, külföldi tanulmányutakról és részképzésekről.
(ww)

"Picúr, itt a tavasz" - AMI-s alkotóművészek kiállítása a Lábasházban

Sopronban élő és alkotó fiatal AMI-s művészek tematikus kiállításának megnyitójára kerül sor március 22-én, csütörtökön 19.00 órakor a Lábasházban (Sopron, Orsolya tér 5.) A tárlat a tavaszt, mit jelenséget a szokásostól eltérő módon közelíti meg. A téma trivialitásából adódóan a kiállító művészek - Magyar Mónika, Albert Ádám, Gosztom András, Juhász Márton, Kassai Ferenc, Nagy Róbert, Szőcs Géza, Szücsy Róbert - a bemutatott munkákkal a városhoz, a város épített és természetes környezethez való viszonyukra próbálnak reflektálni, "alternatívákat keresve a természet által felállított keretetekre." A kiállítás megnyitóján köszöntőt mond Tóth Imre történész, a Soproni Múzeum igazgatója, a tárlatot Mészáros György festőművész, az Alkalmazott Művészeti Intézet igazgatója ajánlja az érdeklődők figyelmébe. Megtekinthető április 1-jéig, hétfő kivételével naponta 10.00-14.00 óráig. További AMI-s meghívók és hírek a http://www.ami.nyme.hu/hu/aktual/aktual.html linken.
(szr)