CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2007. március 13., kedd 20:26


Megyei hírek, események

Alakuló ülést tartanak a területi kisebbségi önkormányzatok

Március 14-én, szerdán délután Győrött, a Megyeházán (Gobelin terem) tartják alakuló ülésüket a területi kisebbségi önkormányzatok. A március 4-i kisebbségi önkormányzati választás eredménye alapján megyénkben a cigány, a horvát és a német kisebbségek alakíthatnak területi kisebbségi önkormányzatot. A jogszabály rendelkezései szerint az alakuló ülést a választást követő tizenöt napon belül kell megtartani.

Ennek megfelelően a Győr-Moson-Sopron Megyei Cigány Területi Kisebbségi Önkormányzat alakuló ülése 2007. március 14-én, 13.00 órakor lesz. Ezt követően 14.00 órakor a horvát, 15.00 órakor pedig a német területi kisebbségi önkormányzat tartja meg alakuló ülését a Megyeháza Gobelin termében.
P.Z.


Ismét Baross Klub

Március 14-én, szerdán 16.00 órakor Győrött, a Megyeházán tartja következő összejövetelét a Baross Gábor Klub. A szakmai találkozó vendége ezúttal Figler András, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Soproni Irodájának vezetője lesz, aki „Kulturális örökség - infrastruktúra” címmel tart vitaindító előadást. Az előadás kitér a műszaki szakemberek felelősségére, és a szakmai munkájuk során figyelembe vételre javasolt szempontokra. Konkrét, Szombathelyen felmerült példa kapcsán megoldási javaslatokat is várva a résztvevőktől.
P.Z.


A Közép-Jüttlandi Régió képviselője a Megyeházán

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 1995 óta ápol testvérmegyei kapcsolatokat a dániai Aarhus megyével. A 2005 novemberében tartott választás eredményeképpen 2007. január 1-jétől Dániában megszűntek a régi megyék és helyettük öt nagy régiót alakítottak ki. Két évig párhuzamosan dolgoztak a testületek, tekintettel a közigazgatási átszervezés bonyolult feladataira. Aarhus megye egyesült a Jüttland-félszigeten lévő két másik közigazgatási egységgel és így alakult ki a Közép-Jüttlandi Régió, Viborg székhellyel.


Az új régió tavaly novemberben kinyilatkoztatta, hogy a nemzetközi kapcsolatok áttekintése után továbbra is szeretnének kapcsolatot ápolni Győr-Moson-Sopron megyével.

Az új kapcsolatfelvétel első állomása volt Peter Bang területfejlesztési munkatárs látogatása a Megyeházán.
Dr. Szakács Imre megyei közgyűlési elnökkel folytatott megbeszélés alapján új együttműködési szerződés készül a közigazgatási egységek között. A jövőben nagy szerepet szánnak az együttműködésben a környezetvédelemnek és a testvérvárosi hálózatnak, valamint az Európai Unió pályázatainak.
Ponty Zita