CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. március 14., szerda 21:20


Magyar Sajtó Napja

Magyar Sajtó Napja

A Magyar Sajtó Napján Sopronban Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője, a Győr-Moson-Sopron megyei Önkormányzat alelnöke és Dr. Fodor Tamás polgármester közösen köszöntötte a helyi média képviselőit.

A köszöntőket követően a jelenlévő újságírók és politikusok között a sajtó jelenlegi helyzetét értékelő véleménycserére került sor.

Dr, Fodor Tamás köszöntőjében utalt arra, hogy a soproni újságírás már több mint száz esztendőre tekint vissza. Arra kérte a soproni újságírókat, hogy ,,az ősök lokálpatriotizmusát és tisztességét megőrizve továbbra is szolgálják Sopron polgárait, adjanak hírt minden szépről, nemesről, ami e városban történik, mutassák meg, hogy Sopron bölcs, fejlődni akaró, értékek mentén élő városa Magyarországnak.”

Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat példájából kiindulva javasolta, hogy a város is hozzon létre egy média-díjat, amelyet évente a Magyar Sajtó napján, az arra érdemesnek adományozhatna, munkájuk elismeréséül.

Ünnepi köszöntőjében Sopron országgyűlési képviselője a következőket mondta:
A katolikus egyház egyik nagyformátumú vezetője, Prohászka Ottokár mondta: ,,A szabad sajtó természeténél fogva inkább erkölcs, mintsem jog.”

Benedek István ezt úgy fogalmazza meg: ,,A sajtó szabadságát az Alkotmánynak kell biztosítani és a lelkiismeretnek kell fenntartani. Amelyik országnak nincs Alkotmánya, és amelyik írónak, szerkesztőnek nincs lelkiismerete, annak a sajtója eleve nem lehet szabad, és ezen semmiféle jogrend, vagy igazságszolgáltatás nem segíthet.”

Hogy jön ide a sajtónapi köszöntéshez ez a gondolat?

Úgy, hogy nem véletlen, hogy a magyar demokráciát abból a jelképes pillanatból eredeztetjük, amikor Petőfi rátette kezét a nyomdagépre, a nép tulajdonának nyilvánította, s a nyomda tulajdonosa fejet hajtott a nép akarata előtt. Mint ahogy '56 is egységbe forrasztotta az ország népét, a diákokat és munkásfiatalokat, a szabad sajtó is egy emelkedett egységet feltételez.

Akik egy asztalhoz ülnek le, akik közösen ünnepelnek, azokban mindig van valami közös. Önöknek Újságíróknak, és minekünk politikusoknak időnként közös a munkánk.

Önök segítenek minekünk abban, hogy a szándékaink, a gondolataink eljussanak a közösséghez. Mi pedig olykor téma hiányában, témát szolgáltatunk a sajtónak.

A közös, abban, amit teszünk, bármelyik oldalán is helyezkedjünk el a kamerának, a mikrofonnak, vagy az íróasztalnak az, hogy mindannyian, – mi politikusok és Önök újságírók, szerkesztők – a közösséget kell hogy szolgáljuk.

A közösséghez szólni, a közösség érdekében tenni pedig csak felelősséggel és lelkiismerettel lehet és szabad.

Ezt a felelősséget fogalmazza meg Prohászka: ,,A szabad sajtó természeténél fogva inkább erkölcs, mintsem jog.”

Ha ennek a gondolatnak a jegyében tudjuk végezni közös munkánkat, akkor válhatunk mindannyian a közösség szolgálatára, nemzetünk hasznára.

Itt Sopronban a Magyar Sajtó Napján említsük meg azt az egykori líceumi tanulót, Ráth Mátyást, aki az első magyar nyelvű újság az 1780 január elsején megjelent Magyar Hírmondó írója és szerkesztője volt. 1783-tól ama is torony nélkül álló győri Öregtemplom lelkésze, ahol 1785-ben ő tartotta az első magyar nyelvű istentiszteletet.

Kazinczy Ferenc „nemzetünk Prométeuszá”-nak nevezte az egykor a soproni Líceumban tanuló diákot

Ezt kívánom Önöknek, és magunknak ezen a mai közös ünnepen, hogy lehessenek közösségünk, és egyben a nemzet Prométeuszai egyben köszönetet mondok azért a munkáért, amivel eddig is segítettek minket politikusokat, abban a szolgálatban, amelyet az olvasóik, nézőik, hallgatók érdekében nap mint nap végeznek!

(V)