CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2007. március 17., szombat 08:48


Soproni borok és borászok mutatkoztak be Brüsszelben

Soproni borok és borászok mutatkoztak be Brüsszelben

A Nyugat-dunántúli Régió Brüsszeli Képviseletén első alkalommal mutatkoztak be nyugat-dunántúli borok és borászok Brüsszelben. A rendezvényen kilenc régiós borászat és pince képviseltetette magát nagy sikerrel, elsősorban Sopron és Pannonhalma környékéről.

A Nyugat-dunántúli régióban hetvenhét település tartozik történelmi borvidékhez, illetve minősül bortermelőhelynek. A történelmi borvidékek közül a Pannonhalma-Sokoróaljai és a Soproni borvidék teljes egészében itt helyezkedik el, a Somlói, a Balatonfelvidéki és a Balatonmelléke borvidéknek pedig egyes körzetei találhatók a Nyugat-dunántúli régióban. Valamennyi fent említett borvidéken alakítottak ki borutakat, borfesztiválok, bornapok, borversenyek, sőt Kőszegen borbál is színesíti a kínálatot.


A rendezvény célja az volt, hogy bemutassa a Nyugat-dunántúli régió gazdag borászati értékeit a nemzetközi közönségnek, és nemzetközi színtéren népszerűsítse tovább a régió egyedülálló értékes borait.

Az ez alkalommal bemutatkozó pincészetek között a Soproni borvidék jó hírnevét vitt e Brüsszelbe a Vincellér-ház, a Taschner Borház, az Iváncsics Pince, a Lővér Pince, a Weninger Pince, a Gangl Pince, a Töltl Pince, a Garger Pince, továbbá a Pannonhalmi borvidéket a Pannonhalmi Apátság Pincészete képviselte.

A régióban a magas szintű borkultúra jelentőségére alapozva, az egész napos rendezvény két részre oszlott: a szakmai célközönség délelőtti rendezvényén a Benelux országokból érkeztek borkereskedők és éttermek képviselői, akik a borászokkal személyes konzultáció során megismerkedtek a régió híres borvidékeinek történelmi múltjával, és a helyi borok színes ízvilágával. A nyugat-dunántúli borászoknak is lehetőségük nyílt a Benelux felvevőpiac igényeit felmérni.

Délután a brüsszeli nagyközönségnek is bemutatkoztak a pincészetek. Mintegy százötven vendég élvezhette a borászok által személyesen bemutatott huszonöt fajta bort, amelyek között az érdekes házasítású Zöld Olivértől a különböző rosé fajtákon keresztül a klasszikus kékfrankosig mindenki megtalálhatta az ízlésének leginkább tetsző nedűt. A rendezvény sikeréhez és a jó hangulathoz hozzájárult egy belga trió népzenei előadása, és a nemzetközi vendégsereg a hazai eredeti pörköltes nokedli ízét is méltányolta.

A nagy érdeklődésre és a rendezvény sikerére való tekintettel, a nyugat-dunántúli borászok-borok bemutatkozásának már az idei évben folyatása lesz, a következő alkalommal a vasi borászatok mutatkoznak majd be.

T.V.