CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. március 18., vasárnap 10:36


Akik átevezetek az óceánon

Akik átevezetek az óceánon

Saját készítésű evezős hajóján 51 nap 6 óra alatt sikeresen evezte át az Atlanti óceánt. két soproni egyetemi hallgató

Pálos Andreát és Rakonczay Gábort a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének hallgatóit a sikeresen megtett útról való hazatérésüket követően Sopron város polgármestere, Dr. Fodor Tamás, és Abdai Géza alpolgármester köszöntötte a soproni Városházán.


Sopron város nevében elismerő oklevéllel köszönték meg a városvezetők a fiatalok kitartását, a nem mindennapi teljesítményt, hogy elsőként a magyarok közül eveztek át az Atlanti óceánon, és hogy ,,ezzel az embertpróbáló teljesítménnyel öregbítették Sopron és a magyarok jó hírnevét a világban" .

Pálos Andrea és Rakonczay Gábor a Tűzhangya névre keresztelt hajójukat maguk tervezték, és kilenc hónapon keresztül maguk építették azt meg. Napi 12-16 órát dolgoztak rajta, hétvégeken is és nyári szünetben.

A 6500 kilométeres út alatt felváltva aludtak és eveztek két-két órát. A spanyolországi Gran Canaria-ból indult a vegyespáros még novemberben. Két hónapra való élelmiszert pakoltak a hajóba: kenyeret, szárított zöldséget, húst, konzerveket. Az út alatt folyamatosan tisztították a sós vizet, de a hajót is folyamatosan tisztítani kellett, hogy a sebessége ne csökkenjen a rárakódott szennyeződés miatt. Az óceánon átkelni nem csak azt jelentette, hogy folyamatosan evezniük kellett, ugyanis tájékozódásra, navigálásra, a helyes irány megválasztására, a megfelelő áramlathoz való igazodásra is mind szükség volt, ahhoz, hogy sikeres legyen az út.


Pálos Andrea elmondta kétszer kerültek viharba, s ugyan kapcsolatban voltak mentőegységgel, de az mindenképpen kérdéses lett volna, hogy adott esetben a több méteres hullámok között egy helikopterről hogyan vették volna észre a tényleg hangyányi piros kis hajót az óceánon.

- Nem csak a túra sikere volt fontos a számunkra – mondta Andrea, hanem formatervező és építész hallgatóként külön büszkék vagyunk arra, hogy a magunk által megtervezett és két kezünkkel megépített tengeri evezős hajóval átszeltük az óceánt. Ez azt jelenti, hogy az általunk tervezett és gyártott hajóval mások is nekivághatnak majd az óceáni túrának.


-etoth-