CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2007. március 21., szerda 11:57


Hol a felesleg?

Hol a felesleg?

Van, aki hasra hízik először, másnak a popsija kerekedik hamarabb. Alkati adottságaink döntik el, hová rakódnak először és nagyobb mértékben a felesleges zsírpárnák. A TESZ Alapítvány cikkéből megtudhatja, hogy alkati adottságunk abba is beleszól, milyen betegségekre vagyunk hajlamosak.

A súlyfelesleg sohasem jó, ám ha olyan mértékű, hogy egészségünket súlyosan veszélyezteti, sürgősen tenni kell ellene valamit. Az elhízásnak alapvetően két nagy típusát különböztethetjük meg. Annak, aki alma-alkatú, elsősorban a has-tájékra rakódik a felesleg. Ez figyelhető meg a férfiaknál és a nők egy részénél. A másik típus a körte-testalkat elsősorban nőkre jellemző, náluk a csípőre, a combra és a fenékre rakódnak a zsírpárnák.

Sorolja be magát!

Az alkat-típusunkat nem csak azért érdemes tudatosítanunk, hogy a hozzánk leginkább passzoló ruhafazont tudjuk kiválasztani, az alakunk azt is elárulja, milyen betegségekre vagyunk hajlamosak. Ha úgy érzi, súlyfeleslege van, első teendő, hogy álljon a tükör elé, és állapítsa meg, melyik típusba tartozik. A dolog nem túl bonyolult, hogyha a teste körvonalai inkább középen kerekednek, alma-típusú, ha lefelé, a csípő felé szélesednek, körte-típusú a feleslege.

Aztán mérje meg a derékkkörfogatát a köldöke felett 2-3 centire. Nőknél 80 cm, férfiaknál 90 cm alatti az elfogadható érték, efelett fokozott egészségügyi kockázatokra számíthat! A kritikus értékek nőknél 88 cm, férfiaknál 102 cm, ha ezeket az értékeket elérte, fontos lenne mielőbb életmódot váltania, és jó néhány kilótól megszabadulnia. Ha nem biztos a dolgában, mérje meg még a csípője körfogatát is. A derék-csípő hányadost úgy kapja meg, hogy a derékkörfogatot elosztja a csípőkörfogattal. Nőknél 0,8, férfiaknál 0,9 feletti érték esetén egészen biztosan alma-típusú elhízásról és egészségügyi kockázatokról van szó.

Miben más?

Íme néhány dolog, amiben a két testalkat különbözik.
· A zsírpárnák helye
Alma: A belső szervek között
Körte: A bőr alatt
· Az őket fenyegető betegségek
Alma: Szívkoszorúér-betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint
Körte: Mozgásszervi betegségek, visszérpanaszok

Hogyan tovább?

Bármelyik típusba is tartozik, itt a remek alkalom, hogy néhány apró változtatással tegye egészségesebbé életét. Hogy csak a legegyszerűbbeket említsük: semmi cukor, semmi fehér liszt, hetente háromszor fél óra mozgás: Higgye el, ha ezeket betartja, a kilók máris fogyatkozni kezdenek. Lassan, de biztosan. Amennyiben alma testalkatú, nagyon fontos, hogy csökkentse az önt érő stresszt, illetve megtanulja feldolgozni azt, kutatások szerint ugyanis a stressz jelentősen megnöveli a zsírpárnák haskörnyékre rakódódásának valószínűségét. Ne tétovázzon, számoljon le a felesleggel!

A TESZ Alapítvány sport-szakértője: Lévai Ágnes szakújságíró, aerobikedző