CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. március 31., szombat 17:52


Keresztény szemléletű családpolitika – előadás a soproni Kolostor Klubban


Keresztény szemléletű családpolitika – előadás a soproni Kolostor Klubban

A népesedési helyzet alakulása nemzeti sorskérdés – jelentette ki Firtl Mátyás országgyűlési képviselő, a KDNP megyei elnöke Sopronban. A népességfogyás megfordítására értékhordozó közösségekre, erős családokra jó iskolákra, egyházakra, civil szervezetekre van szükség. A kormány feladata a gyereknevelés biztonságának megteremtése

A KDNP szerint a párt parlamenti frakciója által kezdeményezett és a parlamentben ismét napirendre tűzött családi adózás megteremtése a legfontosabb elem, ugyanakkor a közteherviselés tekintetében ez lenne a legigazságosabb megoldás hosszútávon, mivel maximálisan figyelembe veszi az eltartottak számát, így a család érdekelt lenne az adózáson keresztül a gyerekvállalásban- tette hozzá Firtl Mátyás a Lakner Zoltán politológussal tartott közös sajtótájékoztatóján. Lakner Zoltán a soproni MKDSZ meghívottjaként a keresztény szemléletű családpolitikáról tartott előadást a soproni Kolostor Klubban.


Lakner Zoltán és Firtl Mátyás

Firtl Mátyás kifejtette: A KDNP szempontjából a leglényegesebb hogy a család legyen a legfontosabb közösségépítő, nemzetépítő elem. A család, mint intézmény megrendült, ezért nagy a társadalom, a média felelőssége. A gyermekek testi lelki egészséges fejlődését az szolgálja a legjobban, ha teljes családban egy anya és egy apa gondoskodásában nő fel. A keresztény szemléletű családpolitika nem egyenértékű a szegénységpolitikával – mondta Firtl Mátyás, aki példaként említette a skandináv országokat, ahol akkor vált hatékonnyá a népességfogyás elleni küzdelem, amikor a családi adózás különböző vállfajait vezették be. Lakner Zoltán kifejtette: Európa minden országában a Magyarországon tapasztalható válságjelek mutatkoznak. Kivételt képeznek az erősen katolikus írek, akik az értékválasztás alapján hozzák meg a családdal kapcsolatos döntésüket.

Lakner Zoltán ismertette Magyarország riasztó népesedési adatait, amelyek azt vetítik előre, hogy a jelenlegi folyamatok fennmaradása mellett, "200 év múlva meg fog születni az utolsó magyar és az utolsó európai is." Az elmúlt tíz esztendőben a Kárpát-medencei magyarság népesség vesztése közel kilencszáz-ezer fő volt. A fogyás folyamata ahogyan kevesebben vagyunk, annál nagyobb sebességre kapcsol.


Lakner Zoltán Földes Tamás és Firtl Mátyás

Ez a helyzet mindenképpen felelősséggel cselekvő kormányokat kívánna, olyan határozott, támogató lépések érdekében, amelyekkel a magyar családok családtervei megvalósulhatnának, amelyek a rossz körülmények ellenére még léteznek. Az egyik legalapvetőbb probléma, hogy nem alakult ki nemzeti egyetértés a kérdésben- fejtette ki a politológus.

T.É.