CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2007. április 05., csütörtök 12:02


Szûnjön meg a Rába szennyezése!

Szûnjön meg a Rába szennyezése!

Antonio de Blasio és Olajos Péter európai parlamenti, néppárti képviselõk Burgenlandban

 Az Európai Parlament tizenhárom Magyar Néppárti Képviselõjének nevében, Olajos Péter és Antonio de Blasio európai parlamenti képviselõk, valamint Bugán József, Szentgotthárd Fideszes alpolgármestere, a helyi Környezetvédelmi Bizottság elnöke petíciót adtak át április 4-én a burgenlandi Tartományi Hivatalban, Kismartonban. A Néppárti Képviselõcsoport határozott tiltakozását fejezte ki az Ausztriából Magyarországra érkezõ környezetszennyezés miatt. A petícióban a képviselõk kérték, hogy a Rába folyó szennyezése szûnjön meg.

 A Rába folyó 2001 óta habzik. Ennek oka több stájerországi bõrgyár, valamint a burgenlandi geotermikus erõmû által a folyókba eresztett vegyi anyag. Korábban az osztrák kormány ígéretet tett a szennyezõ üzemek szûrõkkel történõ felszerelésére, és a Rába folyó 2006 július 1-i hatállyal történõ vízminõségi helyreállítására. Ez a mai napig nem történt meg.

 A Magyar Néppárti Képviselõcsoport petíciójában arra kéri a címzetteket - a burgenlandi és a stájerországi tartományi elnököket, valamint az Osztrák Szövetségi Kormány Környezetvédelmi és Mezõgazdasági Miniszterét -, hogy tegyenek meg minden hatáskörükbe tartozó lépést, hogy a gyárak szennyvizét ne a folyóba eresszék. Így a Rába - mely egyetlen vadvízi folyónk - szennyezése megszûnhetne. A Képviselõcsoport petíciójában arra is felhívja az illetékesek figyelmét, hogy támogassák az Európai Unió és az európai Környezetjog "Szennyezõ fizet" elvének alkalmazását. A petíció kitér arra is, hogy a jövõben a címzettek biztosítsák a magyar fél számára minden Magyarországot érintõ kérdésben a konzultáció jogát, az ellenõrzést és a szakmai civil szervezetek részvételét.

 Végezetül a petíció említést tesz a Magyar Állam határától 100 méterre tervezett, Heiligenkreuz-i hulladékégetõ építésre vonatkozó osztrák szándékról is. A magyar fél az eddigi rossz környezeti tapasztalatokból adódóan, aggodalommal figyeli a már amúgy is környezeti szennyezéssel túlterhelt térség közelében tervezett beruházást.
(cyberpress)